HASZNÁLT RUHA VÁSÁRLÁS SIKERESEN

Ha ma Magyarországon minőségi ruhadarabokat szeretnél vásárolni, amelyek érdekesek és egyéniek, esetleg extra nagy, vagy kicsi a méreted, és nem akarsz vagyonokat költeni rá, akkor egyetlen esélyed van ehhez hozzájutni: a használt ruha üzletekben.

stílustanácsadás

Van, aki imád turiba járni, van aki soha be nem tenné a lábát egy használt ruha boltba. A turizásnak megvan a maga bája: a kincskeresés izgalma, a kutatás valami egészen különleges darabért. Rengeteg használt ruha üzlet van ma mindenfelé, virágzik az üzletág. Nagyon sok nő nagy szenvedéllyel veti bele magát a turizásba, szinte már függő, így sokszor ugyanazt a törzsközönséget lehet látni minden alkalommal a boltokban. Mások számára a vásárlás maga egy tortúra, így a használt ruha boltoknak még a környékét is elkerülik, hiszen itt sokkal több munka megtalálni egy előnyös, és méretben is megfelelő darabot, mint egy pláza boltjában. Sokszor a kezdetben lelkes próbálkozások végül ideges türelmetlenségbe csapnak át, majd a csalódott kincskeresők üres kézzel, vagy egy-két nem igazán jó darabbal távoznak a boltból.

Ha te sem vagy egy profi, dörzsölt turis, akkor az alábbi lista talán nyújt majd némi támpontot a sikeresebb vásárlásokhoz. Nézzük meg, hogy mi kell ahhoz, hogy végül örömmel, szuper kincsekkel a tarsolyodban térhessél haza egy turi túra után.

A megfelelő bolt kiválasztása

Nagyon nem mindegy az eredményesség szempontjából, hogy milyen boltba mégy keresgélni. A turkálók minősége között hatalmas különbségek vannak! Ne gondold, hogy mindegyik egyforma! Vannak első osztályú boltok, ahol a legjobb minőségű, szinte új, vagy akár árcédulás darabok is vannak. Vannak átlagos minőségű boltok is, ahol a szebb, és a kevésbé szép darabok vegyesen fordulnak elő. Aztán a sor végén kullognak a kilós és ömlesztett árukat kínáló üzletek, ahol inkább a használtabb, vagy kevésbé divatos darabokat kínálnak. Természetesen a minőségtől függően a ruhadarabok árazása is jelentősen eltér egymástól.

Tudnod kell azonban, hogy a hálózatok saját boltjai között is van eltérés! Például egy budapesti plázában levő Hádában minőségibb darabokat találhatsz, mint egy vidéki városban, vagy egy szegényesebb kerületben. Azt viszont, hogy melyik bolt a jó, csak úgy tudod meg, ha kitapasztalod. Végig kell járni a környékeden a boltokat, és megnézni, hogy hol milyen a kínálat. Tehát attól függően, hogy mire vágysz, úgy válaszd ki a bolt típusát. (A darabárasak eleve jobb minőségűek, mint a kilósak, bár egy kilósban is előfordulnak gyönyörű darabok. Viszont a kilósban sokkal olcsóbban lehet hozzájutni például könnyű blúzokhoz)

Az időpont kiválasztása

Mivel a használt ruha üzletekben időről-időre teljes árucsere van, így nem árt képben lenni, hogy hol, mikor van ez a nap. Nyilvánvalóan az árucsere napján lehet a legeslegtöbb pazar darabot megtalálni, de sajnos ilyenkor vállalni kell a tumultust, az időnkénti ruhákért vívott közelharcot, a ricsajt, és izgatott tömeghangulatot. Talán szerencsésebb a másnap, és harmadnap, amikor az első napi nagy mennyiségű eladott ruha helyett újra ki kell pakolniuk egy csomó újat. Ilyenkor már nincs akkora őrjöngés, mint első nap, de ugyanolyan jó a kínálat. Tulajdonképpen bármelyik nap lehet menni, mert elvileg mindig rátöltenek reggel, bár az árucsere napjához közelítve egyre kevésbé. Így akkorra már a kínálat tényleg csak a maradékot tartalmazza. Tehát soha ne menj vaktában a turiba, legyél tisztában azzal, hogy hogy áll az árucseréhez képest.

A megfelelő felkészültség

Ha több darabot szeretnél vásárolni, nem csak azt, ami éppen a kezed ügyébe kerül,  vagy esetleg egy egész szezonális ruhatárat, akkor úgy kell hozzáállni a turizáshoz, mint egy kemény munkához. Sok időd, és sok energiád fog rámenni, hogy eredményes legyél. Megfelelő felszerelés nélkül ne indulj neki! A boltban mindig nagyon meleg van, száll a por, és többnyire bömböltetik a zenét. Érdemes tehát lerakni a megőrző szekrénybe a táskádat és a kabátodat, hogy ne izzadj bele a kabátba, és a kezed is szabaddá váljon. Vigyél magaddal egy pici, keresztben viselhető vállpántú táskát, amibe a kulcsot, zsepit teheted. Kényelmes cipőben menj, vagy vigyél váltócipőt. Vizet és energia-szeletet vigyél magaddal, hogy az elhasznált energiát pótol-hasd. Ne menj éhesen, vagy fáradtan  vásárolni, ha kedvetlen, vagy beteg vagy.

Nem árt tudatosítani a vásárlás 10 aranyszabályát a turiban is, hiszen itt is vonatkoznak ugyanazok az elvek, mint a teljes árú boltokban.

használt ruha vásárlás felszerelése

A célirányos, tudatos vásárlás

A legszerencsésebb, ha tudod, hogy milyen színtípus vagy, és ha tisztában vagy a testalkatodhoz illő fazonokkal. Akkor tudsz csak szuper ruhákat  választani, ha tudod, hogy mit keresel. Ha bizonytalan vagy a testalkatoddal és a szabályokkal kapcsolatban, akkor a sikerélmény valószínűsége sokkal kisebb, mintha képes vagy eldönteni valamiről, hogy előnyös-e, vagy sem.

Érdemes előre eldönteni, elképzelni, hogy mire vágysz. Mi az, amit keresel egyáltalán? Egy szoknyára van szükséged csak, vagy pár pulcsira? Képzeld el, hogy milyen színű, hogy néz ki, milyen az anyaga. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal szerencsésebb a keresgélés, ha van egy kép a fejünkben az elvárásainkról. Ha csak bizonyos darabokra van szükséged, akkor írd össze, hogy ne felejts el semmit.

A turizás módjának megválasztása

El kell döntened, hogy hobby turizást akarsz-e csinálni aznap, vagy profi módra, tényleg sok mindent akarsz-e vásárolni? A hobby turizáskor csak bemégy a boltba, és találomra, véletlenszerűen itt-ott benyúlsz a ruhák közé, és ha véletlenül szerencséd van,  akkor 20 perc alatt 1-2  szép darabot találhatsz. Ez nem fárasztó, és esetleg sikerélményed is lehet, bár kicsi a valószínűsége, hogy sok mindent találsz.

A profi turizó tisztában van azzal, hogy a valóban eredményes turizás a gyémántmosáshoz mosáshoz hasonlít leginkább, amely során több tonna folyómedret kell átszitálnod, hogy egy-két aranyrögre bukkanj. Ha például egy teljes szezonális ruhatárat akarsz beszerezni, akkor gyakorlatilag egyenként át kell nézned a bolt egész kínálatát. Ez több óra hosszat is eltarthat, eléggé fárasztó, viszont garantált a siker.

Van egy energiakímélő verzió is, amellyel a turizás kimerítő munkájától meg tudsz szabadulni: a VIP vásárlás. Bízd a munka dandárját rám, és neked csak az élvezetesebb fele jut a vásárlásnak.

A használt ruha vásárlás gyakorlati lépései

Ott vagy a boltban, előtted a ruhák tengere. Mégis, hogyan fogj hozzá?

* Először, mielőtt kiemelnéd a helyéről, nézd meg, hogy neked való szín-e? Ne csábulj el, ha nem neked való, mert öregíteni fog, vagy egyszerűen zöld, vagy szürke leszel tőle.

* Ha a színtípusodnak megfelel, és tetszik, akkor fogd meg az anyagát. Megfelelő anyagból van? Kellemes a tapintása? Nem gyűrődik? Nem nájlon? Nem szúr? Nem merev? Ha gyanús, hogy esetleg gyűrődhet, akkor gyűrd meg! Ha ott marad a gyűrés nyoma rajta, akkor el kell döntened, hogy akarod-e minden alkalommal vasalgatni, mielőtt felveszed, és akarsz-e mégis gyűrötten kinézni benne? (Az első leülésnél össze fog gyűrődni....)

* Ha idáig jó, akkor vedd ki a sorból, és vedd szemügyre a szabását, és hosszát, valamint ha tetszik, és jónak tűnik, akkor egyúttal a méretét is. Előnyös a fazonja neked? Megfelelő hosszúságú? Nem túl rövid? Nem túl hosszú? A mérete jó neked? (Érdemes egy kis ráhagyással dolgozni, és fölfelé vagy lefelé is egy-egy méretet beválogatni, ha megfelelőnek tűnik, mert vannak ruhák, amik már kinyúltak, vagy összementek kissé, és lehet, hogy pont jó lesz mégis).

Mérettáblázat

Nem árt ismerni a méretedet pontosan, mert ezzel rengeteg felesleges munkától kíméled meg magad. Ha angol használt ruha boltba  mégy, akkor ismerd az angol méretedet is! Egy kis segítségképpen itt van az átszámítási táblázat:

Magyar - Angol méret

34 - 6

36 - 8

38 - 10

40 - 12

42 - 14

44 - 16

46 - 18

48 - 20

50 - 22

használt ruha vásárlás eredménye

Ha kiválasztottad a ruhadarabot

* Ha minden szempontból jónak tűnik, akkor tedd be a kosárba.

* Amikor végeztél a kínálat átnézésével (vagy elfogyott a türelmed, vagy az erőd), akkor vonulj be a próbafülkébe a kiválasztott darabokkal, és próbálj fel mindent. Nézd meg, hogy előnyös-e, csinos vagy-e benne? Jó a mérete? Szép-e a kidolgozása? Jól áll, vagy csálén áll? Hozzád illik stílusban és korban? Ha belenézel a tükörbe, és a "Heuréka! Megtaláltam! Szuper gyönyörű vagyok benne!" érzés fog el, csak akkor érdemes megvenni. "Hát éppenséggel jó", uncsi darabokra nincs szükséged. Nézd meg, hogy nincs-e elszakadva, kilukadva, nem foltos-e, nem hiányzik-e róla valami?

* Ha minden szempontból tökéletesnek tűnik, akkor rakd a "meg akarom venni" csoportba. Ha mindent felpróbáltál, és kiderült, hogy mi a jó és mi a rossz, akkor a kiválasztottakat vedd még egyszer szemügyre, és döntsd el, hogy tényleg szükséged van-e rá, megveszed-e végül? Fejben add össze, hogy mennyibe fog ez neked kerülni? Így ki tudod kalkulálni, hogy mi az, ami belefér a keretbe. Ha túllépted a költségkeretedet, akkor a kevésbé szuper gyönyörű daraboktól válj meg, és csak a legeslegjobbakat tartsd meg.

Így, ha szerencséd is volt a hatékony válogatáson kívül (a szerencse mindig közrejátszik a vásárlás sikerességében, mert hiába vagy vérprofi, ha aznap éppen nem jó a kínálat...), akkor egy nagy kupac gyönyörű, egyszerűen fantasztikus darabbal térhetsz haza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük