HOGYAN VISELJÜNK FEKETÉT STÍLUSOSAN?

A nők többsége imádja a feketét, mindenkinek van legalább egy fekete ruhája, vagy blézere. Azt mondják a fekete olyan elegáns, mindenhez jól passzol, karcsúsít, ápol és eltakar stb. stb. Ehhez képest ez egyáltalán nem biztos, hogy ez így van, mert egy csomó egyéb összetevő kell még ahhoz, hogy a fekete tényleg jól álljon! Lássuk tehát, hogy hogyan viseljünk feketét stílusosan?

VISELJÜNK FEKETÉT EGYÁLTALÁN?

Az első, és legfontosabb kérdés az, hogy egyáltalán érdemes-e feketét viselned? És most itt arról beszélünk, hogy az arcod közelében viselhetsz-e feketét? Valamikor régen alap darabnak számított "a kis fekete" alkalmi ruha, mindenki ezt hordta, ha elegáns akart lenni. Akkoriban azonban még mit sem tudtunk a színtípusokról, így nem tűnt fel, ha valakihez nem illett ez, vagy az a szín. A fekete szín alapvetően egy semleges "hőfokú" szín, hiszen semmilyen hőérzetet nem kelt bennünk, ha ránézünk. Ennek ellenére a hideg csoportok palettájához soroljuk, mert a hideg színekkel harmonizál.
Akkor érdemes a feketét választanod, ha valamelyik Tél színtípusba tartozol, vagy az Élénk tavaszba, vagy a Sötét őszbe. Csak ennek az öt csoportnak áll jól a fekete. Az ő színeik élénkek, a megjelenésük kontrasztos, a színeik teljesen hidegek, vagy megjelenik egy két hideg szín is a palettájukon. A meleg típusok színvilágát teljesen üti a fekete, a Nyarakat pedig egyszerűen agyon vágja az erőteljes szín.
hogyan viseljünk feketét 2

MILYEN FEKETE  AZ A FEKETE SZÍN?

Ha jól áll neked a fekete, akkor az első feladat a fekete színű ruhadarabnak a kiválasztása. Ez nem is olyan egyszerű, mint azt az első ránézésre gondolnánk, mert azt hihetnénk, hogy a fekete az fekete, és kész. Holott számtalan árnyalata van a feketének! Pl. ébenfekete, plakátfekete, szurokfekete, vasoxid fekete, szénfekete stb. Van, amelyik egy kicsit talán szürkésebbnek látszik, van, amelyik nagyon-nagyon fekete, van, ami kissé inkább barnásfekete és így tovább, még számtalan árnyalatban. A Teleknek a tiszta, élénk, legfeketébb árnyalat az előnyös. A Sötét ősznek a kissé barnás, nem annyira tiszta fekete ajánlható. Az Élénk tavasznak a legjobb a lágyabb, nem annyira "vad" fekete árnyalat.
fekete árnyalatok

AZ ANYAGON MÚLIK MINDEN!

A másik nagyon fontos szempont a választásnál, hogy a fekete ruhadarab milyen anyagból készült? Sajnos a boltokban kapható fekete ruhadarabok nagy része nagyon gagyi anyagból van, így egyáltalán nem tűnik minőséginek, vagy elegánsnak. Inkább lepusztult hatású, ócska vacaknak látszik az anyaga miatt. Vannak olyanok is amelyek "gyászosak", lehangoló hatásúak. Éppen ezért ha szeretnél valami feketét vásárolni, mindig nézz úgy a ruhadarabra, hogy milyen hatása van? Szegényes, agyon használt darabnak látszik? Depressziós leszel tőle, ha ránézel? Vagy lélegzetelállítóan gyönyörű és elegáns? Csak olyant érdemes megvenni, ami csodásnak látszik!
Fekete anyagok

HOGYAN NE VISELJÜNK FEKETÉT?

Nézzük meg először, hogy hogyan ne viseljünk feketét? Mert ha jól is áll a fekete szín, azért mégis mellé lehet fogni egy-egy rossz választással.
1. Nem stílusos egy sima fekete pólót önmagában hordani minden kiegészítő nélkül! Ez fantázia nélküli, és jellegtelen megjelenést mutat.
2. A tetőtől talpig fekete összeállítás nagyon lehangoló, egyhangú és gyászos! Ezt is jobb elkerülni, ha nem muszáj így öltözni.
3. Nagyon sokszor lehet látni, hogy valaki fekete kabáthoz vagy blézerhez fekete vagy sötétszürke sálat visel. Ez túl színtelen, és unalmas. Miért ne lehetne valamilyen ütős, dinamikus színt viselni inkább?
HOGYAN NE VISELJÜNK FEKETÉT

HOGYAN VISELJÜNK FEKETÉT STÍLUSOSAN?

Feketét fehérrel együtt!

Mivel a Tél típusok saját színei is erőteljesek és kontrasztosak, így a fekete-fehér az egyik legjobb párosítás a számukra. Függetlenül a mintától, hogy romantikusabb, vagy dögösebb, a fekete-fehér mindig megadja azt a dinamizmust, amire szükségük van. Ez a párosítás elegáns, stílusos, mindig érdekes! Arra figyelj, hogy a minták mérete a testalkatoddal arányban legyen! Vékonyabb, fiúsabb testalkathoz kisebb minták illenek, a vastag csontú, vagy teltebb testalkatokhoz, magasabb testmagasság esetén pedig a nagyobb minták az előnyösek.

hogyan viseljünk feketét 3.

Csipkével, vagy rátett díszítéssel

Nagyon elegáns és romantikus hatású, ha a fekete ruhadarabot valamilyen csipkével, vagy rusztikus rátéttel kombinálják. Az a tapasztalatom, hogy sokan szeretik a csipkés darabokat, akár sztreccses csipkeruha formájában is. Úgy viseljünk feketét csipkével, hogy a csipke mintája érvényesülni tudjon, tehát világos legyen a csipke alatti rész. Nem szerencsés, ha fekete trikót veszünk alá, mert láthatatlanná válik a minta felette. Nagyon fontos tudni azt, hogyha bármilyen csipkés vagy kötött felső van rajtunk, akkor nem szabad fémmel kombinált nyakláncot felvenni hozzá, mert a fémalkatrészek garantáltan kihúzzák a ruha szálait.
viseljünk feketét csipkével

Minta alapjaként

A fekete szín kiváló alapot képezhet egy mintás ruhához! Ez érdekes, változatos, stílusos! Akár a Telek hideg, élénk színeihez, akár az Élénk tavasz arannyal, és meleg élénk színekkel tarkított mintáival, akár a Sötét ősz sötét, meleg színeivel gyönyörű alapot ad a fekete szín. Figyelj arra, hogy a minták színei mindig legyenek a színpalettád színei! Ugyanis a boltokban kapható mintás ruháknál sokszor a tervezők nem figyelnek a színtípusokra, így egy mintában össze-vissza alkalmazzák a hideg-és meleg színeket.

Mintás ruha alapjaként

Viseljünk feketét kiegészítőkkel!

Egy magában viselt fekete jellegtelen is lehet, ha a ruhadarab nem érdekes. Ezért érdemes valamilyen kiegészítő hordani hozzá. Egy ütős ékszer, egy színes sál azonnal stílusossá varázsolja a megjelenésünket! Figyelj arra, hogyha azt szeretnéd, hogy a megjelenésed "olyan jól össze legyen rakva", akkor a kiegészítő stílusa passzoljon a ruhadarabjaid stílusához. A rendező elv a hasonlót a hasonlóval legyen.

Színes felsőt a feketéhez!

A legegyszerűbb lehetőség a fekete stílusos viselésére, ha valamilyen egyszínű (természetesen a színtípusodba tartozó) felsőt veszel fel a fekete aljhoz, vagy blézerhez/kardigánhoz. A lényeg, hogy neked, mint olyan típusnak, aki viselhet feketét, az arcodnál mindig egy dinamikus, erőteljes szín legyen! A fekete nagyon könnyű szín a színpárosítás szempontjából, mert tulajdonképpen bármilyen színnel jól keverhető lenne. A kérdés inkább az, hogy neked jól áll-e a fekete, vagy a színtípusod bírja-e a feketét?

viseljünk feketét kiegészítőkkel

Szeretnél egy jól használható, és jól kombinálható alap ruhatárat összeállítani magadnak? A Kapszula gardrób, a kombinálható ruhatár című tudásanyag segítségével önállóan is ki tudod alakítani az álom ruhatárat. Kérd az anyagot!

Hideg tél típus vagy? Akkor ez a szuper online színpaletta neked való! Minden színed egy helyen, mindig kéznél, a mobilodon! Kérd a Hideg tél online színkalauzt!