A MINŐSÉGI KAPSZULA GARDRÓB JELLEMZŐI

Ha azon gondolkozol, hogy jó lenne egy igazán jól kombinálható, de kezelhető méretű ruhatár, akkor érdemes egy kapszula gardróbot létrehoznod. Viszont nem mindegy, hogy az a ruhatár milyen lesz, mivel a ruhák minősége sokat elmond rólad a külvilágnak! A jó ruhatár egy MINŐSÉGI kapszula gardrób, amely csupa jó minőségű darabból áll.

És most kérdezheted, hogy igen, ez mind jó, de honnan tudod megkülönböztetni a gagyi darabokat a jó minőségűektől?  Az alábbi listában találsz néhány ötletet a ruhák megvizsgálására.

A MINŐSÉGI KAPSZULA GARDRÓB DARABJAIN LÁTSZIK, HOGY NEM SPÓROLTAK RAJTUK AZ ANYAGGAL

Egy minőségi ruha készítésénél a ruha készítője úgy helyezi fel a szabásmintákat az anyagra, hogy a rajtuk látható szálirány jelzés az anyag szélével párhuzamosan fusson. A kiszabott ruha szövési száliránya így függőleges lesz. Az ilyen szabás esetén lehet, hogy egy csomó anyag darab megmarad a ruha kiszabása után, de az elkészült ruha nem nyúlik oldalirányban, és szépen tartja a formáját mosás után is. Jellemző még az is, hogy ha összeteszed az elejét a hátával, akkor az oldalvarrás szimmetrikusan helyezkedik el, pont a két rész között, és az oldalvarrás nem fordul el semerre.

szabásminta álló

A hagyományos szabásminta elhelyezés

álló szálirány

Az anyag szélével párhuzamos szálirány jelzésű szabás

jó póló 2

A minőségi szabás eredménye a nem nyúlós/összemenős ruhadarab

jó póló oldala

Ilyenkor a ruha oldalvarrása nem fordul el

A GAGYI RUHADARABOKON ANNYI ANYAGOT SPÓROLTAK MEG, AMENNYIT CSAK LEHETETT!

Ha a szabásmintát a rajta látható szálirány jelzéssel az anyag széléhez képest nem párhuzamosan, hanem átlósan, (vagy rosszabb esetben össze-vissza) helyezik fel az anyagra, akkor így sokkal több darab ruhát tudnak kiszabni belőle. Ugyanis ilyenkor  minden darabot úgy fordítanak, hogy a legkevesebb üres terület maradjon az anyagon. Az elkészült  ruha anyaga emiatt megnyújtható oldal irányban, és nagy valószínűség szerint a mosáskor valamerre ki fog nyúlni, a másik irányban meg össze fog menni. Lehet, hogy a harmadik mosás után egy póló már csak a köldöködig ér, viszont háromszor beleférsz a szélességébe! Mivel lehet, hogy az elején erre megy a szövés irány, a hátán meg arra, így az oldalvarrás nem lesz a helyén, ha összetesszük az elejét a hátával. Az ilyen ruha vagy nadrág oldalvarrása sokszor elfordul a viselésekor.

szabásminta átlós

A szabásminta anyagtakarékos, össze-vissza elhelyezése az anyagon

átlós szálirány

Átlósan elhelyezett szabás

ilyen a rossz póló

Az anyagtakarékos szabás eredménye

rossz póló oldala

Az ilyen ruhán elfordulhat az oldalvarrás

A MINŐSÉGI KAPSZULA GARDRÓB DARABJAI IGÉNYESEN VANNAK ELSZEGVE!

Egy nyakkivágás soha ne legyen csak elvágva, mert ez egyrészt igénytelen, másrészt pedig nagyon hamar fel fog futni a szem, vagy elfoszlik az anyag széle. A pólóknál a szépen eltisztázott kivágás, topoknál és blúzoknál pedig a eltisztázó ferdepánt használata minőségi megjelenést biztosít a ruháknak. Az ilyen darabok emelik a minőségi kapszula gardrób színvonalát, míg a csak elvágottak nagymértékben lehúzzák azt.

csúnya nyakkivágás

Igénytelenül eltisztázott, csak elvágott szélű póló

szép kivágás

Igényesen eltisztázott póló anyag

A ruhadarabok alsó szélét többféle módon lehet eltisztázni, és ebben is van különbség a rossz minőségű, és jó minőségű ruhák között. Ha gagyi az eltisztázás, akkor az elvágott anyagszélt felhajtják, és csak simán végigfutnak rajta varrógéppel. Ilyenkor ha megnézed a felhajtás belső oldalát, akkor azt tapasztalod, hogy a vágott szél foszlik, és visszahajlik, még kívülről is látható módon lekonyulhat.

A jó minőségű eltisztázás esetén az anyagszélt felhajtják, és lockoló varrással rögzítik az anyag szélét. Ez tulajdonképpen majdnem olyan, mint a kézi varrásnál a pelenka öltés. Így a vágott szél nem tud foszlani vagy visszahajlani, hiszen a lockolás megfogja az anyag szélét is.

Vannak olyan anyagtípusok, amelyeknél a ruhadarab alján az anyagot duplán behajtva géppel levarrják. Ilyenkor a felhajtás örök életű, mert semmiképpen sem tud foszlani az anyag.

rossz felaljazás 3

Igénytelen eltisztázás

minőségi kapszula gardrób rossz felaljazás 1

Lockolásos felhajtás

jó felaljazás 2

Lockolásos, minőségi felhajtás

minőségi kapszula gardrób jó felaljazás 4

Duplán behajtott anyag levarrásával készült, tartós, minőségi felhajtás

Olvasd el A kapszulagardrób áldás vagy korlátozás? című blogbejegyzésemet is!

Vannak olyan vékony, nyári anyagok, amelyeknél nem hajtják fel az anyagszélt, hanem nagyon apró szemű öltésekkel az anyag szélét tisztázzák el lockolással. Ez egy jó módszer, mert a nagyon sűrű varrás átfogja a vágást és így nem fog foszlani. Kötött kelméknél, amelyek rugalmas anyagúak, viszont az ilyen eltisztázás nem ad minőségi megjelenést, mert a vágott szélnél a varrás öltései között fel tud foszlani az anyag. Sokkal szebb, és tartósabb megoldás ezeknél az anyagoknál a fedőzéses eltisztázás. Ilyenkor az anyagot visszahajtják, és úgy varrják össze a két réteget, hogy az anyag széle le is van lockolva, és egyben oda is van rögzítve a másik anyaghoz.

minőségi kapszula gardrób eltisztázás 2

Könnyű, nyári anyag vágott szélének minőségi, overlock eltisztázása

felaljazás rossz 8

Rugalmas anyag nem megfelelő,  igénytelen eltisztázása

minőségi kapszula gardrób jó eltisztázás 3

Rugalmas anyag minőségi eltisztázása

A MINŐSÉGI KAPSZULA GARDRÓB SZÉPEN FELALJAZOTT
RUHÁKBÓL ÉS SZOKNYÁKBÓL ÁLL

A szoknyák és ruhák felaljazása is megmutatja, hogy egy ruhadarab helyet kaphat-e egy minőségi kapszula gardróbban. A szépen, igényesen felaljazott női ruhák és szoknyák színén (Nem a sportruházat darabjairól beszélünk, és nem a szabadidős ruhatárról, hanem a minőségi alap ruhatár darabjairól) a felaljazásnak nem szabad látszani! A nem minőségi, vacak ruháknak egyszerűen kívülről levarrják a felaljazását. Vagy egészen az anyag legszélén futnak az öltések, amitől garantáltan kifordul a felaljazás, vagy egy két centire a szélétől.

ronda felaljazás

Az anyag legszélén levarrt, gagyi felaljazás

minőségi kapszula gardrób rossz felaljazás 2

Az ilyen felaljazás kifordul és lóg

minőségi kapszula gardrób levarrt felaljazás

Az anyag színén, a szélétől 1-2 cm-re levarrt, nem minőségi felaljazás

minőségi kapszula gardrób jó felaljazás 9

A szépen, igényesen felaljazott szoknyák és ruhák felaljazását kívülről nem lehet látni

Ha egy ruhán kívül díszvarrás van, vagy egyszerűen csak látható a varrás, akkor annak nem szabad girbe-gurbának lennie! A minőségi ruhákon a varrás az anyagszéllel párhuzamosan halad, egyenletesen. Ha a ruhán dupla dísztűzés van, akkor ezeknek a varrásoknak is párhuzamosan kell haladniuk!

csúnya varrás 2

Igénytelenül, girbe-gurbán megvarrt ruha

csúnya varrás

Igénytelen, egyenetlen varrás

szép varrás

Minőségi, egyenletes varrás

varrás

Minőségi, egyenletes dísztűzés

EGY MINŐSÉGI RUHÁN VAGY SZOKNYÁN A CIPZÁR NEM LÁTSZIK!

Manapság nagyon divatos, ha egy ruhára elütő színű cipzár van kívülről rávarrva, de ez igénytelen, félkész megjelenést ad. Az ilyen darabok divatozásra nagyon jók, de nem képviselnek minőséget! Egy minőségi kapszula gardróbban nincsen helye az ilyen ruhadaraboknak.  Ha a ruhában van szoknyában a ruha színtől elütő cipzár van, ez sem megfelelő. A cipzár nem látszódhat! A nadrágokban ez egyértelmű, mert egy anyag rész fedi a cipzárat. A minőségi szoknyákban és ruhákban viszont úgy van bevarrva a cipzár, hogy az nem is látszik, mert a két ruha rész teljesen összeér a cipzár felett.

minőségi kapszula gardrób cipzár rossz 3

Divatos, ám de igénytelen cipzár bevarrás

minőségi kapszula gardrób rossz cipzár 2

Rossz színű cipzár választás

minőségi kapszula gardrób cipzár rossz 1

A cipzár nem látszódhat!

minőségi kapszula gardrób cipzár jó

A minőségi ruhában a cipzár nem látszik

FIGYELJ A GOMBLYUKRA IS!

Egy igénytelen blézeren a gomblyukon is látszik, hogy nem sokat törődtek azzal, hogy szép legyen. A gomblyukat nem párhuzamosan, keskenyre varrják, hanem szélesre, így amikor kihasítják az anyagot, akkor ott marad némi anyag foszlány a lyukban. Ha szépen van elkészítve a gomblyuk, akkor a kihasítás után nem marad anyagfoszlány a gomblyukban, és mivel nem sértették meg a varrást sem, így nem fog foszlani a varrás széle sem. A minőségi, alkalmi blézereken úgynevezett szegős "falyuk" van, ami azt jelenti, hogy a gomblyuknyílás két oldalára szegőket helyeznek el. Ezek soha nem foszlanak, és tartják a gomblyuk formáját akárhányszor is gombolod be a kabátkát.

gomblyuk rossz 3

Igénytelen, foszlós gomblyuk

minőségi gomblyuk

Minőségi gomblyuk

falyuk gomblyuk

Minőségi, szegős  gomblyuk

A  MINŐSÉGI KAPSZULA GARDRÓB BÉLELT BLÉZEREKBŐL
ÉS SZOKNYÁKBÓL ÁLL!

Manapság sajnos sokszor kispórolják a bélést a szoknyákból, ruhákból, és a blézerekből is. Pedig a szép tartású, minőségi megjelenést adó, nem kifejezetten nyári ruhadarabok be vannak bélelve. A szoknyák a béléstől nem tapadósak, és eltakarják a test kidudorodásait, míg a bélés nélküli szoknyák megmutatnak mindent. A téli szoknyák pedig elképzelhetetlenek bélés nélkül, hiszen a vastag téli anyag és a bélés közötti légréteg adja a hőszigetelést.

A blézerek tartását, és lógás mentességét is a bélés anyaga adja. Bélés nélkül ide-oda nyeklik az anyag, és csak lóg a blézer a viselőjén. Nem beszélve arról, hogyha levesszük azt a blézert, akkor szebben mutat egy igényesen bélelt blézer belső oldala, mint amelyikben a belső varrásokat látjuk csak a bélés hiánya miatt.

szoknya bélés nélkül

Bélés nélküli, gagyi szoknya kifordítva

béléses szoknya

Béléssel ellátott, minőségi szoknya kifordítva

kabát béléssel

Bebélelt, minőségi blézer belső oldala

kabát bélés nélkül

Bélés nélküli, nem minőségi blézer belső oldala

FIGYELJ AZ ANYAGVÁLASZTÁSRA IS!

Mielőtt megveszel valamit, mindig vesd alá a gyűréstesztnek! Az egyik kezeddel fogd meg az anyagot, és gyömöszöld bele a markodba! Majd engedd el, és nézd meg az eredményt! Ha a gyűrés benne marad az anyagban, akkor nem sok örömed lesz abban a ruhában, inkább meg se vedd. Mert egyrészt állandóan vasalni kell majd, másrészt pedig csak vigyázzállásban lehetsz benne, mert amint megmozdulsz, vagy leülsz benne iszonyúan gyűrötté fog válni. Ami igénytelen megjelenésűvé tesz. Sokan szeretik a pamut és lenvászon alapú természetes anyagú ruhákat, de sajnos ezekben nem tudsz elegáns lenni a gyűrődősségük miatt. Érdemes ehelyett a viszkóz, vagy kevert szálas anyagokat keresni, amelyek egyáltalán nem gyűrődnek, mégsem izzadósan műanyagok.

minőségi kapszula gardrób gyűrés 3

Gyűrd meg az anyagot!

gyűrődős anyag

Gyűrődős, használhatatlan ruha

minőségi kapszula gardrób gyűrés 2

Gyűrd meg az anyagot!

nem gyűrődős

Nem gyűrődős viszkóz anyag

Ha blézert vásárolsz, akkor a minőségi kapszula gardrób alap darabjának soha ne válassz pamutból vagy lenvászonból készült kabátkát! A pamut nyúlik, lóg, és nyeklik-nyaklik, tartás nélküli. A  pamut blézereket ráadásul nem szokták bebélelni, ami valami tartást adna az anyagnak. Azonkívül a póló anyag alkalmatlan arra, hogy a blézerek díszvarrásait elviselje, így a varrások csúnyák lesznek. Az ilyen blézer nagyon gagyinak látszik, maximum egy nagyon laza, sportos összeállításhoz elképzelhető, vagy nagyon fiatal korban érdemes vele próbálkozni.

A lenvászon nagyon kellemes viselet, de egy minőségi ruhatárban a győrődőssége miatt nem lehet helye. Mindig a kutya szájából kihúzottnak látszódunk benne.

A minőségi blézerek vagy gyapjúszövetből, vagy valamilyen viszkóz alapú kevert szálból készülnek. Ezeket szinte mindig be is bélelik, Az ilyen blézerek nem gyűrődnek, és a tartásuk is jó, így az eredmény egy tip-top, skatulyából kihúzott megjelenés lesz.

pamut blézer

Gagyi, igénytelen blézer

lenvászon blézer

Nagyon gyűrődős, lenvászon blézer

szövet blézer

Minőségi, bélelt, szép tartású,
nem gyűrődős blézer


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük