A KAPSZULAGARDRÓB ÁLDÁS, VAGY KORLÁTOZÁS?

Te is voltál már úgy, hogy álltál a szekrény előtt, és sehogyan sem tudtál egy épkézláb szettet összerakni, holott tele volt a szekrényed ruhákkal? A túl sok, és túl sokféle ruha okozza a problémát, amely megoldására a szakértők a kapszulagardrób létrehozását javasolják. Lehet találni mindenfelé tanácsokat, amelyek különféle szisztémákat ajánlanak az alap ruhatár kialakítására. Sajnos az egymásnak ellentmondó tippek néha már-már áttekinthetetlen zűrzavarrá válnak a fejünkben, és elmegy az ember kedve az egésztől, mielőtt belefogna. Pedig a kapszulagardrób jó dolog! Csak egyrészt nem mindenkinek ajánlható, másrészt pedig nagyon nem mindegy, hogy melyik fajtáját választjuk ki magunknak a megvalósításra!

MILYEN A RUHATÁRUNK?

Abban azt hiszem megegyezhetünk, hogy egy átlag magyar nőnek  általában túl sok ruhája van, amelyeket nagy valószínűség szerint minden tervezés nélkül, véletlenszerűen vásárolt össze. A tudatosság hiánya miatt a ruhatár így csupa nagyon cuki, vagy érdekes, vagy nagyon jó áron vett, vagy márkás stb. jellegű ruhákból áll, amelyek azonban nem nagyon illenek egymáshoz sem színben, sem stílusban. Emiatt a változatosság a kombinálhatóság rovására szokott menni, és tényleg nem lehet párosítani az egyes darabokat, legfeljebb egyet-egyet egymással.

Olvasd el a Minőségi kapszula gardrób jellemzői című blogbejegyzésemet is!

MIRE JÓ A KAPSZULAGARDRÓB?

A kapszulagardrób célja, hogy a felesleges, vagy a szélsőségesen különleges ruhákat kiszűrjük és létrehozzunk pár ruhadarabból álló  alap ruhatárat. Ennek darabjai mind könnyedén, és harmonikusan párosíthatóak egymással, így a minden reggeli "Mit vegyek fel?" - probléma megszűnik.  Még ha félálomban is nyúlunk a szekrénybe, biztosak lehetünk abban, hogy tökéletes szettben indulhatunk el otthonról, mert minden darab harmonikusan illeszkedik a többihez.

A KAPSZULAGARDRÓB FAJTÁI

Ha eldöntötted, hogy véget vetsz a túlzsúfolt, használhatatlan ruhatárnak, akkor ott a dilemma, hogy egyáltalán hogyan indulj el? Milyen kapszulagardrób típus lenne a számodra a legmegfelelőbb? Nagyon sokféle kapszulagardrób van, és elsősorban az határozza meg, hogy kinek melyik ajánlható, hogy ki hogyan áll hozzá az öltözködéshez? Milyen az élet ritmusa, és személyisége? Van, aki a pár darabból álló, minimál kapszulagardróbra esküszik, de van, aki inkább egy jól használható, több darabos kapszula gardróbra szavaz.

Vannak, akiknek többféle alap készletre is szükségük van, mert sok szerepkörben mozognak az életükben, így a munkahelyi, nyaralós, vagy éppen sportos kapszulagardrób is helyet kaphat a szekrényükben. Van, aki egy egész évre elég, de mégis csak néhány darabos gardróbra vágyik, míg mások minden szezonra külön-külön ruhatárat tartanak fent.

MINDENKINEK AJÁNLOTT A KAPSZULAGARDRÓB LÉTREHOZÁSA?

Meg kell fontolni a ruhatár átalakítása előtt, hogy egyáltalán érdemes-e belevágnod a nagy kalandba? A kapszulagardrób nagyon praktikus, és leegyszerűsíti az életet, viszont bizonyos mértékű lemondást és fegyelmezettséget kíván! Ha imádsz vásárolni, vagy a divat elkötelezett híve vagy, és a legújabb trendek szerint szeretsz öltözni, akkor lebeszélnélek a kapszulagardrób létrehozásáról. Nem való neked ez akkor sem, ha kifejezetten alkotó, művészi, vagy extrém a stílusod, és a személyiségedet leginkább a különlegesebbnél is különlegesebb, egyedi darabokkal szereted megmutatni.

Akkor javasolható neked ez a a fajta ruhatár, ha jobban szereted a biztos hátteret, és a nyugodt kiegyensúlyozottságot az öltözködésedben. Ha hajlandó vagy elfogadni, hogy van kb 30-40 ruhadarabod, amiket kombinálhatsz tetszés szerint, (de azokat végtelen variációban). Ha elég az, hogy  időnként bővíted a készletedet egy-egy újabb, a már meglévőkkel harmonizáló darabbal, akkor ezt a rendszert neked találták ki. Ha nem vágysz arra, hogy kreatív, és különlegesen egyedi ruhatárad legyen, hanem szereted az egyszerű, de csinos és kényelmes irányvonalat, akkor a kapszulagardrób nagyon sok örömet és megelégedettséget hoz majd az életedbe!

MILYEN LEGYEN A TE KAPSZULAGARDRÓBOD?

Az a legfontosabb, hogy a TIÉD legyen! Ez azt jelenti, hogy olyan legyen, amilyen TE vagy! Igazodjon a stílusodhoz, az életviteledhez, az egyéni igényeidhez, és örömtelinek érezd a használatát! Soha ne úgy alakítsd ki a ruhatáradat, ahogy a divatmagazinokban látod, vagy a barátnődnél megtetszett! Csakis akkor lesz hosszútávon jól használható, ha teljesen rád van szabva!

Egy azonban biztos: bármilyen darabokból is állítod össze az alap ruhatáradat,  törekedj arra, hogy a ruhatárad az alábbi feltételeknek megfeleljen:

 1. Legyenek a ruhadarabok csinosak, a testalkatodat a legelőnyösebben megmutatók
 2. A színtípusodnak és színpalettádnak megfelelő színűk legyen, de érdemes több semleges alap színt választani
 3. Minőségi alapanyagokból, igényesen elkészített ruhák legyenek
 4. Nőiesnek látszódj bennük! Ettől nőiesnek is fogod érezni magad, és vonzóvá válsz! A boyfriend nadrágot, meg az oversize pulcsikat vagy a bő póló fazonokat hagyd meg a párodnak!
 5. Ha új darabokat hozol be, azokat mindig tudatosan, megfontoltan válaszd ki, hogy passzoljanak a már meglévő darabokhoz!

Ha szeretnél néhány inspiráló képet a gardrób praktikus berendezéséhez, akkor látogasd meg a Pinterest oldalamat!

HOGYAN LESZ EGY MEGLÉVŐ RUHATÁRBÓL KAPSZULAGARDRÓB?

 1. Az első feladat felmérni a jelenlegi készletet, és kiszelektálni minden olyan darabot, amelyre biztosan nincsen szükséged.
 2.  Meg kell vizsgálni, hogy milyen az életstílusod, és ehhez milyen kapszulagardróbra van szükséged.
 3. Ezután át kell nézni a megtartásra érdemes darabokat, és a kapszulagardrób darabjainak listáján végighaladva összeírni, hogy mi van meg, és mit kellene még beszerezni.
 4. A következő gyakorlati lépés a boltok átfésülése, és a hiányzó darabok beszerzése.
 5. Miután megvan minden darab, lehet készíteni kész kapszulákat, (szetteket) amelyeket "csak reggel fel kell nyitni", és máris megvan egy csodás, harmonikus, és csinos szett!
 6. A kész szettekkel rendszert alkotva be kell rendezni a ruhásszekrényt vagy gardróbszobát, hogy áttekinthető legyen a ruhatár.
 7. És már kész is, boldogan birtokba veheted a megújult ruhatáradat!

Ha szeretnél szakértő módon létrehozni egy kapszulagardróbot, akkor kérd A jól használható kapszulagardrób című tudásanyagot, amelyben 180 képpel bemutatva, lépésről lépésre segít téged, hogy hogyan is alakítsd ki a tökéletes ruhatárat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük