STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS TÍPUSOK – HOGYAN VÁLASSZ TANFOLYAMOT?

Azon gondolkozol, hogy belevágsz  a stílustanácsadó szakmába, és szeretnél részt venni egy képzésen? Akkor nagyon fontos, hogy jól válassz, mert rengeteg pénzed és belefektetett időd bánja, ha rosszul döntesz. Ez az összefoglaló segít eligazodni a stílustanácsadó képzés típusok között, és minden olyan kérdést és szempontot körüljár, ami segíthet a döntésben.

Szín és stilustanácsadó képzés

1. STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS, VAGY STYLIST KÉPZÉS?

Az első, és legfontosabb kérdés, amire választ kell adnod magadnak, hogy tulajdonképpen stílustanácsadó, vagy stylist akarsz-e lenni? A köztudatban ezt a két szakmát összemossák, de valójában két eléggé eltérő szakmáról van szó.

A SZÍN- ÉS STÍLUSTANÁCSADÓ

Mit csinál?
Magánembereknek segít kialakítani a legelőnyösebb megjelenésüket. Személyre szabott tanácsokat ad az egyéni jellegzetességeiknek megfelelően.

Mit nem csinál?
Egyáltalán nem kreatív alkotó, nem egy művészi koncepciót valósít meg.  A média területén kevésbé mozog, és kevésbé dolgozik sztárokkal

A STYLIST

Mit csinál?
Legfőképpen a médiában dolgozik:

 • A tv-ben öltözteti a celebritásokat
 • Fotózásokon és divatbemutatókon kialakítja a show arculatát
 • Újságoknak, magazinoknak készít képes anyagokat, tanácsokat ad bennük
 • Sztárokat öltöztet a vörös szőnyegre, és nyilvános megjelenésre

Mit nem csinál?
Sokszor nem veszi figyelembe az egyéni adottságokat,  hanem inkább egy művészi koncepció szerinti, vagy a divatnak megfelelő megjelenést alakít ki

Ha szeretnél bővebben olvasni arról, hogy mi a különbség a kettő között, akkor olvasd el a Stílustanácsadó vagy stylist című bejegyzésemet!

Ha tehát eldöntötted, hogy melyik szakmát szeretnéd megtanulni, akkor eszerint keress tanfolyamot! Általában a magyar piacon vagy az egyiket, vagy a másikat tanítják. Néha maguk az iskolák is összemossák a fogalmakat, és stylist ÉS  stílustanácsadó képzés van meghirdetve az oldalukon. Ha ilyent találsz, akkor nézd meg a tematikát!  Hány órában tanítják a stílustanácsadói ismereteket, és hány órában a stylistos ismereteket! Ebből kiderül majd, hogy valójában mit is tanít az adott iskola.

2. ÁLLAMI KÉPZÉS, VAGY MAGÁN ISKOLA?
LEGÁLIS EGYÁLTALÁN?

Azt mindenképpen tudnod kell, hogy Magyarországon sem a stílustanácsadó, sem a stylist foglalkozás nem minősül szakmának! Nincsen benne a szakmák listájában, nincs TEÁOR száma, egyáltalán "nincs is!" Emiatt nem létezik állami oktatás sem (OKJ-s képzés). Vannak társ szakmák, amelyeket akár egyetemi keretek között a felsőoktatásban is  megtanulhatsz, (pl. stíluskommunikátor, vagy a színdinamikai mérnök), de a stílustanácsadó képzés kizárólag csak magán iskolákban elérhető. Vannak olyan iskolák, amelyeket egyetlen stílustanácsadó működtet, és vannak olyanok is, amelyek egy cég, és  több tanár közreműködésével működnek.

Fontos információ, hogy a magyar felnőttoktatási törvény nemrégiben módosult, és csak olyan személy taníthat bármit is, aki a felnőttoktatási rendszerbe bejelentkezett, vagy engedélyeztetett oktató. Tehát rendelkeznie kell felnőttoktatási regisztrációs számmal! Ha ez nincs meg, akkor a tanfolyama illegális! Jobban jársz, ha nem csatlakozol hozzá, mert problémád lehet belőle neked is. Ezen kívül az oktatóknak belejelentési kötelezettségük is van, tehát a tanfolyamot magát, és az azon részt vevő diákokat is be kell jelenteni a megfelelő államigazgatási felületen!

Még egy fontos megkötés, hogy azok az iskolák, amelyek nem felsőoktatási intézmények (egyetemek vagy főiskolák) nem adhatnak ki OKLEVÉL vagy BIZONYÍTVÁNY feliratú, vizsgát igazoló papírt. Ilyet nem is szabad elfogadnod!

3. MILYEN SZINTŰ A KÉPZÉS?

El kell azt is döntened, hogy milyen mélységben érdekel a szakma?

 • ALAP SZINTŰ STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS
  Csak éppen a magad kedvére szeretnél kicsit jobban belenézni a témába? Vagy még nem döntötted el, hogy valójában tényleg ez a szakma, amire vágysz? Ilyenkor az 5-6 órás videós, vagy pár alkalmas alap szintű, vagy kezdő stílustanácsadó képzés lesz a megfelelő a számodra. Persze ezektől ne várd, hogy szakértővé fogsz válni tőlük, mert ezek éppen hogy csak valami kis bepillantást nyújtanak a szakma rejtelmeibe.
 • RÉSZ STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS
  Ha a szakma csak egy részterületét szeretnéd megtanulni, akkor ezek a képzések lesznek azok, amiket keressél. Ilyenek például a csak színtanácsadó képzések, ahol csak a színeket és színtesztelést tanulhatod meg. Vagy a divatmarketing képzések, ahol kifejezetten csak ezt a témát tanítják a tanfolyamon.
 • TELJES KÖRŰ KÉPZÉSEK
  Ezt a variációt akkor válaszd, ha a szakma minden területére kíváncsi vagy, és szeretnél elmélyültebb tudásra szert tenni. Szeretnél stílustanácsadóként vagy stylistként dolgozni, és másoknak is szeretnél segíteni a megújulásban, nem csak a magad kedvére tanulnál.

FIGYELEM! Mindig nézd meg a tanfolyam leírásánál (általában a kisbetűs résznél vagy a tematikánál), hogy az egyes témaköröket mennyi óraszámban tanítják! Ugyanis vannak olyan képzések, ahol egyik, vagy másik témakört nagyon kis óraszámban oktatják, miközben rámondják, hogy teljes körű tanfolyam! Amennyiben egyszerre le akarod tudni a tanfolyamozást, és nem akarsz egyik iskolából a másikba menni, akkor érdemes a minél szélesebb körű tematikával dolgozó, nagyobb óraszámú tanfolyamok közül válogatni.

4. MENNYIRE DIVAT-ORIENTÁLT A STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS?

Vannak iskolák, ahol nagy hangsúlyt kap a divatos megjelenés, nagyon sok szó esik a divat trendekről és a divatos öltözködésről, és megtanítják, hogyan lehet a divat elemeket jól felhasználni. Más iskolákban ez csak egy kisebb része a tananyagnak, míg vannak olyan iskolák is, ahol gyakorlatilag csak érintőlegesen hangzik el egy-két szó a divatról. Döntsd el, hogy te melyik irányzathoz vonzódsz, és aszerint válassz. Ha a "divatos" iskolát választod, akkor a fiatalabb generáció körében lehetsz népszerű tanácsadó, de ha a divat nem érdekel annyira, inkább a klasszikus szabályokra vagy kíváncsi, akkor a "divatkerülő" típus lesz a neked való. Egyébként a klasszikus iskolákban általában nagyobb hangsúlyt fektetnek a klasszikus szabályokra, ami egy jó stabil alapot adhat egy későbbi divat-orientált képzéshez is.

5. MENNYI IDŐD VAN?

Ha eldöntötted, hogy milyen formát szeretnél, utána a legégetőbb kérdés, hogy vajon mennyi időd van a tanulásra? Dolgozol, és vannak gyermekeid, esetleg a nagymamát kell ápolni, vagy gazdaságod van, és az állataidat kell gondozni? Esetleg halmozod a tanfolyamokat és már egy jársz egy másikra is? Ebben az esetben előre látható, hogy sokkal kevesebb idő fog jutni a tanulásra és a házi feladatok elvégzésére. Ha viszont GYES-en levő anyuka vagy, saját céged van, esetleg otthonról, távmunkában dolgozol,  és nem jársz el minden nap otthonról dolgozni, akkor lehet, hogy több idő jut a tanulásra.

Mérd fel, hogy naponta vagy hetente hány órát tudnál tanulni anélkül, hogy az az egészséged, a családod vagy a kötelezettségeid rovására menne!

Persze a tanfolyamok nem egyformák, és van, ahol szinte alig kell valamit tanulni, míg másoknál nagyon komoly időbefektetésre van a szükség a nagy mennyiségű tananyag elsajátítására, vagy éppen a házi feladatok megcsinálására.

NE A VIZSGÁRA TANULJ, HANEM AZ ÉLETRE!

Mivel ez a szakma rendkívül sok tudást igényel, a szakirodalom megtanulásához FOLYAMATOS TANULÁSRA van szükség! Az anyagnak érnie, ülepednie kell! Nem véletlen, hogy általában a stílustanácsadás képzések csupán heti egy alkalommal vannak! Ne gondold azt, hogy úgy tudsz majd felkészülni a vizsgára, mint az egyetemen, hogy a vizsga előtti héten napi 20 órában tanulsz, és a vizsgáig még kitart valamennyire a tudásod! Itt magadnak tanulsz! A vendéget nem érdekli, hogy nem tudtad megtanulni ezt vagy azt az időhiány miatt, ő pénzt fizet a szolgáltatásodért, és maximális tudást vár el tőled.

6. MIKOR VAN A STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS?

Ha úgy látod, hogy lesz kellő mennyiségű időd a tanulásra, akkor már csak az a kérdés, hogy vajon egy hétköznapokon megtartott tanfolyam felel meg neked, vagy csak a hétvége jöhet szóba?

Ha hétköznap a munkahelyeden dolgozol, akkor a legjobb a hétvégi tanfolyam, így nem kell fárasztanod magad hét közben még a tanítási órákkal is. Persze a hétvége akár problémás is lehet, mert akár fel is boríthatja a család megszokott hétvégi menetrendjét. Sok helyen pl. a szombat a közös kirándulások és programok napja, a vasárnap pedig a hitéleti programokkal indul. Ezt át kell tekinteni, és megbeszélni a családoddal, hogy vállalják-e az egyik hétvégi nap feláldozását az érdekedben?

Ha nem oldható meg a hétvége, esetleg képbe kerülhet egy esti tanfolyam is, ami valamikor délután kezdődik, és estig tart. Persze ez sokkal fárasztóbb, hiszen a munkában már elfáradsz, mire a tanfolyamra eljutsz. Lehet, hogy a fáradtságtól már csak végigbóbiskolod az egészet, és nem tudsz figyelni. Ha viszont te inkább bagoly típus vagy, aki amúgy is hajnalig éber és friss, akkor nagyon jó lesz  neked a délutáni tanfolyam, mert tudsz figyelni, és nem veszi el a hétvégédet.

Amennyiben mondjuk otthonról dolgozol, a gyerekek meg óvodában, vagy iskolában vannak délelőtt, akkor a hét közbeni időpontok a jobbak, mert senki sem zavar a tanórák alatt. Vizsgáld meg az életedet, és találd ki, hogy melyik neked a jobb?!

7. ONLINE STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS? AZ MEG MILYEN?

A kovid óta tudjuk, hogy nem kell feltétlenül egy szobában lennünk azzal, akivel beszélgetni akarunk! Éppen ezért egyre több iskola hirdeti meg a teljesen személyes részvételű tanfolyamok mellett a részben, vagy teljes egészében online, vagy éppen videós képzéseket. Vizsgáld meg, hogy a stílustanácsadó képzés, amit előzőleg kinéztél magadnak, milyen formában tartja az órákat?

MELYEK AZ ELŐNYEI AZ ONLINE STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS FORMÁNAK?

 • Nincs távolság, akár a világ másik felén is lehetsz, mégis részt tudsz venni a tanfolyamon!
 • Nem kell utazni, így megspórolsz egy csomó pénzt az útiköltségen.
 • Mivel nem kell utazni, így nem strapálódsz az utazással, esetleg korai felkeléssel, vagy késői hazaéréssel.
 • Kényelmes, akár a kanapén heverve is részt vehetsz az órákon.
 • Az online órákon tudsz élőben kommunikálni a tanárral és a többiekkel is. Látjátok és halljátok egymást, mintha egy teremben lennétek.
 • Egy jól szervezett tanfolyam esetén az elméleti rész ugyanaz, mintha személyes részvétellel zajlana az oktatás.

MELYEK AZ ONLINE FORMA HÁTRÁNYAI?

 • Kell hozzá technikai felszereltség a részedről: laptop vagy számítógép, kamera, mikrofon, stabil internet.
 • Ha nagy a távolság, akkor az időeltolódás miatt a te időzónádban nagyon korán, vagy nagyon későn lehetnek az órák, és ez nehézséget jelenthet a napi rutinodban.
 • Nincs meg a személyes jelenlét kézzel fogható varázsa.
 • Amennyiben kizárólag csak online oktatás folyik, akkor a gyakorlások és tesztelések megvalósítása lehetetlen küldetésnek tűnik.
 • Az iskolának és a tanároknak is technikailag maximálisan felkészültnek és profinak kell lenniük a gördülékeny, zökkenőmentes oktatás lebonyolításához. Ha nem ilyenek, akkor egy kínlódás lesz az egész tanfolyam! Technikai elakadásokkal,  összeomlásokkal, és bénázásokkal megy el az idő egy része, vagy nagy része....
online szín és stílustanácsadó képzés színtesztelés

8. HOL VAN A TANFOLYAM HELYSZÍNE?

Vannak, akik feltétlenül ragaszkodnak a személyes részvétellel megtartott tanfolyamokhoz, mert vagy ügyetlenek a műszaki dolgokban, vagy úgy gondolják, hogy csak a személyes tanfolyam az igazi. Ha te is ide tartozol, akkor meg kell nézned, hogy a lakhelyedtől milyen messze van a kiválasztott képzés helyszíne?

Közel laksz a tanfolyamhoz? Akkor szép kényelmesen odautazol, és egy fél óra vagy egy óra alatt már ott is vagy! Kényelmesen végigülöd az órákat, majd ha vége van az óráknak, még mindig üdén és frissen hazautazol.

Ezzel szemben ha mondjuk Nyíregyházán laksz, akkor rossz ötlet például egy Soproni iskolába iratkozni! Képzeld el, hogy minden héten egyszer beülsz hajnalok hajnalán az autódba, majd levezetsz 3-4 órát. Mire odaérsz már ki vagy fáradva a koncentrálástól. Arról már nem is beszélve, hogy megveszed az autópálya matricát jó pénzért, és megtankolsz még több pénzért. Majd végigülöd  a tanfolyam 4-5 óráját, és mindezek után be az autódba, és ugyanezt végigcsinálod hazafelé is.

Tehát sokkal jobban jársz - hogyha mindenképpen ragaszkodsz a személyes képzéshez - hogy ha a környékeden keresel egy jó iskolát, lehetőség szerint minél közelebb hozzád. Vagy ha mindenképpen ragaszkodsz egy tanárhoz, vagy iskolához, akkor érdemes szállást foglalni a helyszínen, és előtte vagy utána való nap megaludni a környéken, hogy ne kelljen egy nap alatt végigcsinálni ezt a tortúrát, és kipihenhesd magad. Persze az utazgatás meg a szálloda lehet, hogy megduplázza a tanfolyami költségeket, különösen, ha a tanfolyam sok alkalmas.

9. MILYEN HOSSZÚ A STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS?

HÁNY ÓRÁS/ HÁNY ALKALMAS A TANFOLYAM?

Ez is egy nagyon fontos kérdés! A stílustanácsadó képzés esetén a régi mondás érvényes: A MÉRET A LÉNYEG! Amint előzőleg említettem, másképp kell tekinteni az alapfokú vagy rész képzésekre, és másként a teljes körű, komplett képzésekre.

Egy alapfokú tanfolyamtól nem várjuk el, hogy hosszú legyen. Pár órás csak, némi betekintést ad a szakmába. Ne gondold, hogy a szakma minden csínját-bínját át tudják adni egy rövid idő alatt! Tulajdonképpen csak kedvet csinál a komolyabb tanuláshoz.

Az általában elmondható, hogy  a stílustanácsadó és a stylist szakma is rendkívül szerteágazó, és nagy mennyiségű szakirodalma van. Éppen ezért jobban jársz, (ha komolyan gondolod a szakmai felkészülést), hogy egy nagyobb terjedelmű, hosszabb tanfolyam mellé teszed le a voksodat. Ugyanis egy rövidebb tanfolyamnál az időhiány miatt egészen biztosan húzni kell a teljes tananyagból! Így egyik vagy másik témakörre vagy csak nagyon kevés idő jut, és csak egészen felszínesen érintik, vagy egy az egyben, teljesen kimarad az anyagból.

MENNYI AZ ANNYI?

Amikor nézegeted az ajánlatokat, és hangzatos óraszámokkal találkozol, akkor mindig kezdj el számolni! Ugyanis  az óraszámok meghirdetésénél legtöbbször bruttó óraszámokat tüntetnek fel. A szüneteket is beleszámolják az óraszámba! Ha van arról információ, hogy mennyi szünet van egy tanítási napon az órák között, vagy leírják, hogy milyen hosszúak az órák, akkor könnyedén ki tudod számolni, hogy egy meghirdetett tanfolyam VALÓJÁBAN mennyi nettó tanítási órát jelent?

Így számolj:
Mondjuk egy tanfolyam 20 alkalmas, és 80 órásnak van hirdetve. Mondjuk a leírásban az szerepel, hogy alkalmanként 10:00-14:00 óráig tartanak a tanítási napok, tehát így tényleg kijön a 80 óra.  Azonban ha az órák 45 percesek, akkor ez azt jelenti, hogy egy tanítási nap 4 órájából 4x15=60 perc a szünet. Így a napi 4 órás tanítás mindjárt lecsökken nettó 3 órára. Tehát amennyi idő alatt a tananyagot átadják ezen a képzeletbeli tanfolyamon, az mindösszesen csak 60 óra! Minél rövidebb egy tanfolyam, annál kevesebb tudást tudsz megszerezni!

MILYEN HOSSZÚAK  A TANÍTÁSI NAPOK?

Biztosan már megtapasztaltad azt, hogy milyen hosszú ideig tudsz koncentrált lenni, mennyi az az idő, mire ellankad a figyelmed. Ezt is vedd figyelembe a stílustanácsadó képzés kiválasztásánál! Ha mondjuk egy tanfolyam úgy hirdeti magát, hogy alkalmanként 6 órás, vagy még több, akkor eléggé strapabírónak kell lenned ahhoz, hogy ezt kibírd, és végig figyelni tudj!

Egy olyan képzés viszont, ahol összesen 3 óra vagy annál kevesebb az egy alkalomra jutó idő, az meg arra sem elég, hogy belemelegedj az anyagba! Talán ennyi időre nem is érdemes elindulni otthonról... Általában, ha szünetek is vannak az órák között, akkor az alkalmankénti nettó 4-5 óra tanulás az optimális.

10. A TEMATIKA A LÉNYEG!

Tételezzük fel, hogy csúcs szupernek tűnik a kiválasztott tanfolyam, az eddigi összes pont megfelelő a számodra, de amikor odaérsz a vizsgálódásban, hogy megnézzed a tematikát, akkor az derül ki, hogy gyengécske a tematika. Hiába jó minden más, mégis az a lényeg, hogy mit is tanítanak meg neked valójában?

MI VAN A STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS  TANANYAGÁBAN?

A stylist szakma, de különösen a stílustanácsadói szakma rendkívül sokrétű, nagyon sok témában kell otthonosan mozognod. Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy egy szakmailag profi stílustanácsadó a vendég feje búbjától a lábujja hegyéig mindenhez magabiztosan tud tanácsokat adni. Sőt, a vendég lelkét is kell tudni valamilyen szinten ápolni!

Éppen ezért olyan tanfolyamot válassz, ahol nagyon sokféle témában tanítanak meg téged a szakmára! Vizsgáld meg alaposan a tematikát, nézd meg, hogy az általad kiválasztott szakma minden területét lefedi-e a tanfolyam!? Próbáld ki, hogy néhány téged érdeklő kérdést felteszel, mondjuk milyen a jó melltartó méret? Vagy hogyan öltözzek, ha vaskosak a karjaim? Találsz a tematikában ezekre utaló részt? Ha nem, akkor nem biztos, hogy a tanfolyam után nem kell-e még majd más iskolákból összeszedegetni a hiányzó, kimaradt tudást.

A MENNYISÉGI ARÁNY IS FONTOS!

Nagyon nem mindegy, hogy egy tanfolyam tananyagában mennyi az elméleti és mennyi a gyakorlásos rész?

Vannak olyan tanfolyamok, amelyek kifejezetten gyakorlás orientáltak, és az elmélet egészen kis mennyiségű csak bennük. Ezekben az a jó, hogy rengeteg valóságos példát láthatsz, gyakorolhatsz, magabiztosságot szerezhetsz. Viszont sajnos mivel gyakorolni csak azt lehet, amit már tudunk,így ezek a tanfolyamok sekélyes, és csekélyke elméleti tudással vérteznek csak fel. Lehet, hogy csinálod, csak nem igazán tudod, hogy mit csinálsz és miért úgy csinálod, ahogy. Ráadásul elmélet nélkül sokszor csak a mechanikusan betanult dolgokat ismételgetsz megértés és logika nélkül.

A másik véglet sem jó semmire, mert ha csak elméletet tanítanak, de nincs semennyi lehetőséged a gyakorlásra, akkor hiába tudsz mindent, profi vagy az elméletben, de amikor egy hús-vér nő ott áll előtted, akkor azt se tudod, hogy hol kezdjed, és mit is kéne csinálnod. Ráadásul, mivel a gyakorlás egy "muszáj" része a stílustanácsadó szakmára való felkészülésnek, így egy színtiszta elméleti tanfolyam után garantáltan egy csomó pénzt befizethetsz még más iskoláknak vagy más  stílustanácsadóknak, hogy gyakorolhass mellettük. Persze a gyakornokoskodás mindig jót tesz, mert minél többet gyakorolsz annál profibb vagy, de miért ne gyakorolhatnál inkább a tanfolyamon?

Egy olyan iskolában, ahol egészséges arányban van az elmélet és a gyakorlat, ott lehetőséged van élő embereken is gyakorolni a megtanult elméletet, vagy éppen festeni a színelmélet mellett. Így tudsz annyit gyakorolni a tanfolyam keretén belül is, hogy aztán majd  önállóan is tudj dolgozni.

11. MILYEN SEGÉDANYAGOKAT KAPSZ?
KELL JEGYZETELNI AZ ÓRÁKON?

Sarkalatos a tanulásod hatékonysága szempontjából, hogy milyen segédanyagokat vagy jegyzeteket kapsz a stílustanácsadó képzés mellé!?

Vannak olyan iskolák, ahol nincs lehetőséged a jegyzetelésre.  Vagy a gyakorlás miatt, vagy mert a tanár nagyon gyorsan beszél, így egyszerűen nem tudsz jegyzetelni. Ha nem kapsz a tanfolyamhoz tankönyvet, vagy jegyzetet, akkor kidobott pénz és elfecsérelt idő lesz a tanfolyam, mert egy pár tanítási nap után már garantáltan nem fogsz emlékezni az előző anyagokra, és nincs semmi sem a kezedben, amiből tanulhatnál.

Ha nem kapsz tankönyvet, és neked kell jegyzetelned az órákon,  ez egy fokkal jobb, mert legalább a jegyzeteidből tudsz majd otthon tanulni, bár úgysem fogsz tudni mindent leírni. A jegyzetelés miatt azonban nem tudsz figyelni a fontos dolgokra, mert csak azzal vagy elfoglalva, hogy leírd gyorsan a tanárod szavait, vagy ami elhangzott az órán. Ettől nagyon gyorsan ki lehet merülni, és hamar el is kedvetlenedhetsz.

Jó megoldás lehet esetleg, ha a tanár megengedi, hogy diktafonra felvedd az órák anyagát. Így visszahallgathatóak az információk. Hallgathatod a kocsiban, vagy kocogás közben. Viszont ha vizuális típus vagy, akkor ez nagyon kevés a számodra.

A NYOMTATOTT VAGY DIGITÁLIS TANANYAG

Az a téged legjobban segítő tanfolyam, ahol adnak a tanfolyam mellé valamilyen tankönyvet, képeskönyvet, jegyzetet, vagy bármilyen nyomtatott, vagy digitális anyagot, amiből otthon  tanulhatsz. Így garantált, hogy az órákon aktívan részt tudsz venni, és a tanításra tudsz figyelni, nem kell jegyzetelned. Otthon pedig a szakirodalom olvasásakor vissza tudod idézni az órákon elhangzottakat. Így eredményesen tudsz majd tanulni. Nem is beszélve arról, hogy a stílustanácsadó képzés után, akár évek múlva is elő tudod venni a tankönyvet, ha valamit meg akarsz nézni.

szín és stílustanácsadó képzés kézikönyvek s

A VIDEÓS ANYAGOK

Az a legszerencsésebb, hogyha a nyomtatott, vagy digitális anyagok mellé pluszban még videókat is kapsz a tanfolyamhoz, amelyeken különféle digitális készségeket fejlesztő bemutatók vannak, pl. a szakmai szoftverek használatáról. Így nem kell saját magadnak kínkeservesen kitalálni, hogy egy-egy, a szakmában állandóan használt programot vajon hogyan kellene használni? A videókat vissza tudod nézni, bármikor segítségül hívhatod, hogy megmutassák a fortélyokat.

12. MI VAN, HA HIÁNYZOL EGY-EGY TANÍTÁSI NAPRÓL A STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS SORÁN?

A neked való tanfolyam kiválasztásakor azt is meg kell nézned (vagy ha nincs a leírásnál feltüntetve, akkor kérdezd meg), hogy mi van akkor, ha betegség vagy egyéb halaszthatatlan program miatt nem tudsz részt venni a tanórán? A profi, felkészült tanfolyamokon van arra lehetőséged, hogy a videóra felvett tanórát visszanézzed egy számodra alkalmas időpontban. Természetesen ha van tankönyved, akkor végül is be tudod pótolni a hiányzást, de az az igazság, hogy egy élő vagy online tanórán mindig elhangzanak olyan plusz információk is, amelyek nincsenek benne a könyvben. Ha nincs lehetőség az anyag visszanézésére, akkor nagyon fontos információkról lemaradhatsz.

13. VAN-E HÁZI FELADAT?

Az időbeosztásod miatt fontos kérdés, hogy vannak-e házi feladatok a tanfolyam során? Egyáltalán mire is jók a házik?

Ha egy tanfolyamon nem adnak ki házi feladatot, az nagyon kellemes és kényelmes, mert nem kell még a tanuláson kívül plusz időt felszabadítanod a házik elkészítésre. Csak megtanulod az anyagot, és készen is vagy! Sajnos azonban ez egy hátrány is, mert a házi feladatokat nem véletlenül szokták kiadni! Ezek arra jók, hogy az elméletben megszerzett tudásodat gyakorlással még jobban elmélyítsed! Más a passzív tudás, amikor felismersz valamit, mondjuk egy stílust, és más, amikor neked kell létre hoznod valamit!

Ezért, habár sokkal sokkal több munkát és időt igényel, de érdemes olyan tanfolyamot választanod, ahol kell házi feladatot készíteni. Mivel a tanár át fogja nézni az elkészített anyagaidat, és segít kijavítani azokat, így biztos lehetsz abban, hogy végül jól megcsináltad az adott házit, jól megtanultad az anyagot. Ráadásul, ha a lecke témája olyan, akkor még egy kész bemutató füzeted is lesz a tanfolyam végére, amit majd a szakmád során fel tudsz használni.

14. MENNYIBE KERÜL?

Elsősorban a pénztárcádtól függ, hogy egy stílustanácsadó képzés vagy stylist képzés a számodra még kifizethető, vagy már túl van a költségvetésen. Ezt csak te tudod eldönteni.

Érdemes egy kicsit olyan szempontból is megnézni az árakat, hogy milyen óradíja, és milyen ár-érték aránya van egy tanfolyamnak.
Így számolj:
Mondjuk a tanfolyam 80 órás, és 400.000 forintba kerül. Ha a tematika szuper, és minden pontban megfelel a számodra, akkor neked ez a tanfolyam óránként 5.000 Ft-ba fog kerülni. Egy másik tanfolyam lehet, hogy 40 órás, és csak 250.000 Forint, és azt gondolod, hogy hű de jó, ez olcsó! Amikor viszont kiszámolod, hogy mennyi az óradíja, akkor látod, hogy 6250 Ft. Tehát nem minden olcsó, ami annak tűnik, és nem minden drága, ami elsőre annak tűnik! Persze nem lehet csak az árat figyelembe venni, hiszen az előzőekben felsoroltak mindegyike befolyásolja a végső döntést.

VÉGÜL IS MENNYI LESZ A STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS ÁRA?

Figyelmesen olvasd el a tanfolyamok leírásánál, hogy a feltüntetett ár nettó vagy bruttó (ÁFA mentes, vagy ÁFA-s)? Nehogy meglepetés érjen, amikor egy nettó árnak gondolt tanfolyami díjról kiderül, hogy plusz még ÁFA is van rajta a feltüntetett áron kívül.

Nézd meg azt is, hogy mit adnak ingyen a tanfolyamhoz!? Ha a színpalettákat külön meg vásárolnod, vagy ha a vizsgáért fizetni kell, akkor máris nem annyi az ára! Adj össze mindent, és ekkor látod a valós árat!

HOGYAN FIZETHETSZ?

A választást az is befolyásolhatja, hogy a tanfolyami díjat egy összegben kell kifizetni, vagy két részletben, esetleg havonta is lehet fizetni? A havonta fizetés nagyon kedvezőnek tűnhet, de van egy nagy csapda benne! Képzeld el, hogy jelentkezel egy havonta fizethető hosszabb tanfolyamra. Elkezdesz járni a képzésre, szépen fizeted havonta a részleteket. Majd egyszer csak valami közbejön, úgy alakul az életed, hogy már nem tudsz járni, vagy elmúlt a lelkesedésed, és úgy döntesz, hogy nem fizeted tovább a tanfolyamot. Könnyebb feladni, hiszen nem áll a tanfolyamban az egész összeg, Mi történt? Belefektettél már egy csomó pénzt, meg egy csomó munkát, és egyszer csak az egésznek vége szakad. Mert nem volt semmi, ami a céljaid mellett tartott volna.

Képzeld el a másik verziót! Befizetted az egész összeget, elköteleződtél a tanfolyam mellett, meg akarod tanulni a szakmát. Elkezdesz járni, majd egyszer csak valami közbejön, és úgy tűnik, hogy nem tudod folytatni. Mivel a pénzed benne áll, így nem akarod elveszteni az összeget, meg akarnád is a szakmát, ha már beletettél pénz és munkát. Tehát a fókuszod nem a kilépésen, hanem a tovább folytatáson lesz. Így mindent megmozgatsz, hogy tovább tudd folytatni a tanfolyamot, és így megtanulhatod a szakmát, amit szeretnél.

15. VAN PÉNZ VISSZAFIZETÉSI GARANCIA?

Természetesen előfordulhat olyan szituáció is, amikor semmilyen körülmények között nem tudod folytatni a stílustanácsadó képzést, mert beteg lett valaki a családban és ápolni kell, vagy mert kisbabád született, vagy mert új munkahelyed lett, és nem jó már az időpont sehogy sem, vagy külföldre költözöl. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz a pénzeddel?

Érdemes olyan tanfolyamot választani, ahol garantálják, hogy ha úgy alakul az életed, hogy valóban nem tudod folytatni a tanfolyamot, akkor a tanfolyam fennmaradó részének az árát visszafizetik a számodra. Így nem ér veszteség, és az életed új kihívására koncentrálhatsz.

A másikféle garancia, amikor a tanfolyam legelején, általában az első nap után, még meggondolhatod magad. Ilyenkor az iskola lehetőséget ad arra, hogy lemondjad a tanfolyamot, vagy mert nem tetszenek a csoporttársak, mert nem volt szimpatikus a tanár, vagy mégsem tetszik a tananyag, vagy egyszerűen csak meggondoltad magad. Ha az iskolánál van garancia, akkor ha szólsz az első nap után, akkor kötbér nélkül visszafizetik neked az egész befizetett összeget.

Ha nincsenek ilyen garanciák egy képzésen, akkor igen bizonytalan, hogy nem ér-e kár, ha egy nemkívánatos esemény bekövetkezik az életedben, és a tanfolyamot abba kell hagynod. Vagy ha nem tetszik valami, és mégis végig kell járnod, vagy otthagyod az egészet, és elvész a pénzed.

16. MI VAN A STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS ÁRÁBAN?

Böngészd végig a neked tetsző tanfolyam leírását abból a szempontból is, hogy a tanfolyam árában mi van? Mit adnak a tanfolyamhoz "ingyen" (ami benne van az árban), és mi az, ami külön költséget jelent majd a számodra? Általában a tanfolyami jegyzetekért nem kell külön fizetni, de előfordulhat, hogy például a vizsgáért fizetni kell, vagy a néha eléggé drága színpalettákat is külön kell megvenni.

Van még egy segédanyag, ami nélkül egy szín és stílustanácsadó nem tud dolgozni. Ez a színkendő készlet. Ez soha nincs benne  stílustanácsadó képzés árában. Ugyanis van olyan stílustanácsadó vagy stylist, aki nem kíván színteszteléssel foglalkozni, így felesleges lenne neki a készlet. Illetve,mivel nem minden iskola foglalkozik azzal, hogy a diákjainak színkendő készletet biztosítson, így a tanulók más forrásból, bárhonnan beszerezhetik a nekik tetsző színkendő készletet.

17. MI TÖRTÉNIK A VIZSGA UTÁN?

Érdemes azt is megnézni, hogy melyik tanfolyamnál milyen lehetőségek vannak a sikeres vizsga után? Van, ahol lehet gyakornokoskodni, van, ahol a médiumokba jutást segítik elő. Van, ahol közösségi élet zajlik, vagy utógondozásként további tanulási lehetőségek vannak. Az biztos, hogy az olyan stílustanácsadó képzést, vagy stylist tanfolyamot érdemes választani, ahol nem engedik el a kezedet a vizsga után sem. Ahol tudsz fejlődni, kérdezni, nem hagynak magadra.

UTÓSZÓ ÉS AJÁNLÁS

Bízom benne, hogy sikerült segítenem a jó döntés meghozatalában, és az igazán neked való stílustanácsadó képzés kiválasztásában.

Most már csak egyetlen dolgom maradt, hogy szeretettel figyelmedbe ajánljam az én iskolámat, a Kívül-Belül Vonzó Stílusakadémiát. Nézd végig az én ajánlatomat is, hátha pont erre vágysz, hátha pont ezt akartad! Ha úgy döntesz, hogy ez megfelel neked, Jelentkezz! Alig várom, hogy együtt dolgozhassunk!

Szeretettel

Soós Katalin szín és stílustanácsadó, oktató