KABÁTOK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

A hidegebb téli szezonban a kabát eltakarja a ruházatunkat, így a személyiségünk megmutatására egyetlen lehetőségünk marad: a kabátok és kiegészítők stílusának megfelelő kiválasztása. Minden ruhadarabnak van valamilyen stílusa, valamilyen életérzést fejez ki. Mindenki arra vágyik, hogy a megjelenése harmonikus, stílusos, és megnyerő legyen, és  "OLYAN JÓL ÖSSZE LEGYEN RAKVA!" A harmóniához az kell, hogy amilyen stílusú a kabátunk, ugyanolyan stílusú kiegészítőket viseljük hozzá. A legfontosabb az, hogy tisztában legyél azzal, hogy te ki vagy, milyen a stílusod (vagy mely stílusokat kedvelsz, hiszen nem kell, hogy csak egyféle stílusod legyen!) Az alábbi összeállításban példákat mutatok arra, hogy hogyan válassz kabátok és kiegészítők széles választékából.

A KÜLÖNFÉLE STÍLUSÚ KABÁTOK ÉS KIEGÉSZÍTŐK PÁROSÍTÁSA

A NŐIES STÍLUSÚ KABÁTOK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

A nőies stílusra jellemző, hogy a kabátok olyan "nőcisek". Azaz a test vonalát lágyan követő, gyakran lefelé bővülő fazonúak, és valamilyen puha, finom anyagból készülnek, pl. gyapjúból. A hosszúk általában valahol a félcombig érőtől a térd alatti hosszúságig terjed. Gyakran kihajtós gallérjuk van, esetleg megkötős öv is tartozik hozzájuk. Az összhatás finom, nőies. Ezekhez a kabátokhoz nőies kiegészítőket érdemes viselni. Csak semmi kötött, bojtos sapka, vagy csősál! A legjobbak a nőies karimás vagy karimátlan nemez kalapkák, esetleg - de nem feltétlenül- szalag vagy szolid virág díszítéssel.  A micisapka nőiesebb, puhább anyagú változatai, vagy a csipkekötött féloldalra csapható sapkák is megfelelőek. A kesztyűk mindig ötujjasak, selyemből, vagy valamilyen finomabb, vékony anyagból legyenek. A sálak egyszerűek, gyapjúból, mohairből, kasmírból, vagy valamilyen finomabb anyagból a legjobbak, szolid virág vagy absztrakt mintával, vagy egyszínű változatban. A sálat általában a kabáton belül viseljük.

nőies kabátok

ROMANTIKUS STÍLUSÚ KABÁTOK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

A romantikus stílusú kabátokra jellemző, ráncolás, fodrok, masnik, berakások díszítik, test vonalát lágyan követő, vagy az alja felé bővülő fazonú. Hozzá a romantikus stílusú kiegészítőket érdemes viselni. Ilyenek a finom anyagú (pl. mohair, gyapjú) svájcisapka, perem nélküli nemez kalapok, csipkekötött vagy csipkehorgolt sapkák a legjobbak.  Lehetnek masnival, szalaggal, gyönggyel, szőrmével vagy virággal is díszítettek. A sálak legyenek puha, finom anyagból, esetleg finom rojtokkal, nőies színekben és mintákkal. A sálat a kabáton belül érdemes viselni! A kesztyűk mindenképpen ötujjasak legyenek, bőrből, vagy finom anyagból. Lehet rajtuk strassz, virág, vagy  masni. Egy dologra érdemes figyelni: ha már meglátszik a kor az arcodon, akkor nem jó, ha túl sok csicsa és fodor van az öltözeteden, mert egy  túlkoros óvodásnak fogsz tűnni, ami nevetségessé tesz!

kabátok és kiegészítők (1)s

KLASSZIKUS STÍLUSÚ KABÁTOK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

A klasszikus, nőies stílusú kabátokra jellemző, hogy általában szövetből, vagy gyapjúból készültek, a test vonalát lágyan követik. Általában galléros fazonok, sokszor szőrmegallér is van rajtuk. Lehetnek egysoros, vagy kétsoros gombolásúak is. Az ilyen kabátokhoz az elegáns, nőies, karimás, vagy karima nélküli kalapokat, csinos szőrmekucsmákat érdemes választani! Ezeken maximum selyemszalag díszítés szokott lenni, vagy textilrózsa, de a masnik, fodrok és ráncolások teljesen hiányoznak! A megjelenés üzenete a letisztultság, a visszafogottság, az elegancia. A sál is legyen finomabb anyagból, és a kesztyű se legyen a kötött fajta! Ezekhez leginkább a szoknyás-ruhás ruhák illenek hosszú csizmával. Nagyon fontos, hogy az ilyen kabátokhoz is a sálakat a kabáton belül érdemes viselni!

kabátok és kiegészítők (4)S

Ha a kalapok és sapkák különféle típusai részletesebben is érdekelnek, akkor olvasd el A női sapka típusok télre című bejegyzésemet is!

HA  ALKOTÓ STÍLUSBA TARTOZOL

Az alkotó stílusú hölgyek jelszava: "Legyen valami különleges, szokatlan, egyéni a megjelenésemben!" Éppen ezért az alkotó stílusú kabátok és kiegészítők sohasem hétköznapi fajták, mindig különlegesek. Lehetnek akár szőrmebundák, vagy gyapjúkabátok, nemezelt anyagból, vagy bármilyen szokatlan, egyéni kreációk. Néha színkavalkádosak, vagy egészen meglepő részleteket találunk rajtuk. Éppen ezért a hozzájuk illő sapkák és fejfedők sem lehetnek hétköznapi típusok. A nagykarimás kalapok, a furcsa formájú kalapkák, az egyedi díszítésű sapkák, a turbánok, fejre tekert kendők, vagy bármilyen szokatlan kreáció megfelel. A sálak ugyanúgy bármilyen meghökkentő, érdekes fajtájúak lehetnek, de fontos, hogy passzoljanak színben és anyag jellegében a kabáthoz. Pl egy szőrmebundához nem jó egy kötött sál! A kesztyűk is nagyon sokfélék lehetnek: a bőrkesztyűtől a ujjatlan kesztyűn át a csipke anyagúig bármi lehet. Nagyon fontos azonban, hogy a megjelenés ne csapjon át a "bolond asszony" hatásba! Nem jó tobzódni a furcsa részletekben, a kevesebb itt is több! Válassz ki egy hangsúlyos részt a ruházatban, a többi legyen semlegesebb!

kabátok és kiegészítők (3)S

A SPORTOS STÍLUSÚ KABÁTOK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

A sportos szövetkabátokra jellemző, hogy kissé férfiasabb stílusúak. Sokszor a katonai stílusra jellemző stíluselemeket találunk rajtuk: zsebek, övek, csatok, váll lapok, felgombolható nyak rész, vagy állógallér. A kabátok anyaga általában vastagabb, merevebb. Ha sportos szövetkabátot viselsz, akkor a kiegészítők is inkább a rusztikusabb, férfiasabb stílust kövessék! Jó lehet a simléderes sapka, a rusztikusabb kötött sapka, a klasszikus svájcisapka (micisapka), vagy ha nagyon hideg van, még esetleg az usanka is szóba jöhet. A sál is legyen sportos mintájú, pl. skótkockás, vagy csíkos. Ha a kabát nyakmegoldása engedi, akkor a sálat bátran lehet a kabáton kívül is viselni. A kesztyű lehet merevebb bőrből, vagy szövet/gyapjú anyagból, esetleg rusztikusabb kötött, még akár kétujjas is. Ehhez a stílushoz a nadrágos szettek állnak a legjobban bakanccsal, vagy férfiasabb csizmával.

kabátok és kiegészítők (6)s
A sportos kabátok egy nagyon népszerű formája a pufikabát. Erre jellemző, hogy szelvények vannak belevarrva, és a szelvényekben valamilyen hőszigetelő anyag van, legtöbbször műszálas vatta, vagy libatoll, esetenként vatelin tömés. Gyakori a kapucni a kabátokon. A pufikabátoknak kétféle fazonja van: 1. amelyik nagyon bő, és a test vonalát egyáltalán nem követi, (és inkább egy dunyhára hasonlít), 2. amelyik a test vonalát követi, vagy övvel megköthető. A sapkák stílusa is legyen sportos! A különféle fazonú kötött, vagy hurkolt szálas sapkák a legjobbak. Akár visszahajtott peremes, vagy simléderes, hátul lefittyedő, vagy a tetején bojtos sapkák is jók. Jó meleg, és stílusos a csősál is. Fontos, hogy a sapkákon semmilyen romantikus elem ne legyen: gyöngyök szalagok vagy virágok! Kesztyűnek az ötujjas vagy kétujjas kötött fazonok a legjobban, de nagy hidegben a síkesztyű sem nagy vétek. A sálak lehetnek kötött vagy gyapjú, esetleg termovelúr, műszálasa anyagokból. A legjobb az egyszínű, vagy sportos mintájú. A sportos kabátokon érdemes a sálat kívül viselni, a nyakra tekerve valamilyen formávan
kabátok és kiegészítők (5)s

A STÍLUSOD MEGVÁLTOZTATÁSA A KIEGÉSZÍTŐK VARIÁLÁSÁVAL

Ha mondjuk van egy semleges stílusú, egyszerű fazonú kabátod, akkor a kiegészítők stílusának megváltoztatásával, és a többi ruhadarabod gondos kiválasztásával különféle stílusokhoz is egyformán jól felhasználhatod. Csupán a kiegészítők cseréjével számos szettet tudsz összeállítani!

A KABÁTOK ÉS KIEGÉSZÍTŐK SZÍNE PASSZOLJON EGYMÁSHOZ!

Mindenképpen érdemes a színtípusodnak megfelelő színvilágban maradni, és a kiegészítőket úgy megválasztani, hogy a kabáthoz és hozzád is passzoljon. Ha pl. Nyár típusba tartozol, akkor a kabátod színe is legyen a színpalettádon, meg a sál-sapka-kesztyű színe is! Még jobb, ha ezek egymással is harmonizálnak. Érdemes kiválasztani egy alap színt a palettádról télikabátnak, és akkor nagy valószínűséggel a palettád összes színe jól párosítható lesz a kabáttal. Pl. Nyár esetén az iskolaköpenykék, vagy sötétszürke lehet az egyik legjobb választás, és ehhez a babarózsaszín, vagy meggybordó, halványkék vagy törtfehér is egyformán csodásan fog állni! A kabátok és kiegészítők színe azonban nem kell, hogy azonos legyen, sőt jobb, ha van egy kis kontraszt közöttük. Figyelj arra, hogy attól függően, hogy milyen típusba tartozol, a színek legyenek a típusodnak megfelelő erősségűek! A tavaszok és Telek színei erőteljesebbek, míg az Őszök és Nyarak színei lágyabbak, tompábbak!

Ha érdekel, hogy az egyes színtípusoknak melyek a legjobb színei, akkor olvasd el a Kabátszínek az évszaktípusokhoz című bejegyzésemet!

A nyár kabátszínei kendőkkel s

HOGYAN VISELD A SÁLAT?

Manapság szinte mindenki, mindig, mindenfajta kabáthoz a sálat a kabáton kívül, a nyakra tekerve viseli. Ez nem túl stílusos! A szabály az, hogy a klasszikus, a nőies, és a romantikus stílusú, szövet vagy gyapjú, illetve szőrme kabátokhoz a sálat a kabáton belül érdemes viselni. Mivel ezeknek többségében van kihajtós gallérja, így a gallér a kabát díszítő eleme, ennek látszani kell! A sálat ilyenkor a mellkason simítva, a kabát kivágásában, belül kell elhelyezni! Amennyiben valaki pufikabátot, vagy sportos szövetkabátot visel, akkor a sálat a legtöbbször fel lehet tekerni a nyakra, és a kabáton kívül lehet viselni!

a sálak viselése s