A TÚLSÚLY OKAI

A női magazinok legnépszerűbb témája mindig a túlsúly, a túlsúly okai, a fogyókúra, és a különféle diétás receptek. Egyre újabb csoda módszerek látnak napvilágot, amelyek akár két hét alatt ígérnek 10-15 kiló fogyást is. Aki állandó súlyproblémákkal küzd, és minden igyekezete ellenére sem sikerül lefogynia a kívánt testsúlyra, az úgy kap ezeken, mint a fuldokló az utolsó szalmaszálon. Sajnos azonban sokszor semmi eredményt nem hoznak a csodamódszerek sem.

túlsúly okai

Melyek lehetnek a túlsúly okai?

Ha neked is ez a problémád, akkor azt érdemes legelőször is megállapítani hogy az alábbiak közül melyik csoportba tartozol? Egyáltalán tudod-e az okát, hogy mitől vagy túlsúlyos? Van akinél egyértelmű, de néha egyáltalán nem könnyű rájönni erre! Nézzük a típusokat, és hogy mit lehet tenni ezekben az esetekben!

Aki túl sokat eszik.

Vagy eszik egyfolytában. 3 helyett eszik, csak úgy habzsolja az ételt. Számára az evés élvezeti forrás. Napi több ezer kalóriát elfogyaszt. - A megoldás az étkezési szokások átállításában lehet. Kisebb tányérból egyen (így többnek tűnik az étel!), rágja meg alaposan a falatokat, így tovább tart a kisebb adag is. Önfegyelem, önfegyelem, önfegyelem! Akupunktúrás kezelések, kineziológus, vagy pszichoterapeuta segítsége. Végső megoldásként a gyomorgyűrűvel is lehet próbálkozni.

Aki túl sok szénhidrátot eszik

Imádja a süteményt, a csokoládét, és persze a pékárukat. Mindegy, hogy mi, csak édes legyen! Nem tud ellenállni, és egyszerre akár több tábla csokit is megeszik. Szinte reszket, ha nem ehet valami szénhidrátot. - Érdemes megnézni a vércukor szintet, a Candida mennyiségét, és az ösztrogén dominanciát. Ezek is okozhatják az édesség iránti sóvárgást. Ha minden lelet negatív, akkor lelki terapeuták segítségével érdemes a csokiéhséget okozó szeretethiány okait megkeresni, és megoldani a problémát. Az édes ízből pedig elég egy kockányi, ha sokáig szopogatja az ember, az ugyanolyan kielégítő, mint egy táblányi.

Aki csak úgy nassolgat tv nézés közben

Chips, vagy pattogatott kukorica hegyek fogynak el egy-egy kedvenc sorozata közben, persze kólával leöblítve. Nem is veszi észre, hogy eszik, de állandóan majszolgat valamit. Ki-ki jár a hűtőre is, főleg éjjel, mert "úgy megéhezett!" - A megoldás az, hogy jól válassza meg, hogy MIT nassolgasson! Egészségtelen dolgok helyett lehet gyümölcsöt, vagy zöldséget, esetleg valami fehérjét magában, ami nem fog hizlalni. Ennek a típusnak végül is mindegy, hogy mit eszik, csak rágcsálhasson valamit. (Orális fixációja van )

Aki stresszevő

Ha problémája adódik, akkor rögön kényszeresen muszáj ennie, mert megfájdul a gyomra, ha nem tesz bele valamit. Ilyenkor a stressz levezetést úgy oldja meg, hogy elfoglalja magát az evéssel. Tulajdonképpen dédelgeti magát az evéssel, vigasztalásul. Ha gyakori a stressz, akár függővé is válhat. - A stresszt érdemes valamilyen aktív testmozgással levezetni az evés helyett. Ha jól lefárad testileg, az lenyugtatja az idegrendszert is. Igyekezni kell kerülni a stresszes helyzeteket, de ha nem lehet, akkor jó a jóga, vagy a meditáció is, persze az aktív testmozgás után.

Aki nem mozog eleget, vagy nem mozog egyáltalán

A WC-re is autóval megy, munka után pedig leroskad a fotelba, majd ott szunyókál a lefekvésig. Vagy egész nap ül a számítógép előtt, és csak az életszükségletek kielégítésére áll fel az asztaltól. - Ez a típus többet mozogjon! Tegye le nyáron az autót, ha lehet biciklizzen, vagy gyalogoljon. Álljon fel óránként az asztaltól, és egy kis testmozgást végezzen. Találja meg a neki kedves mozgásformát, és rendszeresen mozogjon. (Nagy túlsúllyal nem jó futni, mert megterheli az ízületeket. A legjobb kímélő forma az úszás.)

Nagyon jó példa a mosonmagyaróvári Sziluett mozgásstúdió arra, hogy mennyi érdekes, és szórakoztató formája lehet a testmozgásnak!

Aki sportol ugyan valamit, de rendszertelenül

Hetente egyszer, vagy havonta kétszer elmegy futni, vagy úszni, de a többi napon semmi. Azzal áltatja magát, hogy rendszeresen sportol. (Persze a semmitől ez is jobb!) - Ha már elkezdte, akkor ne hagyja abba. A rendszertelen sportolást már könnyebb rendszeressé tenni. Állítsa át a napi rutint, a naptárában ütemezze be a sportot. Ha többet sportol, a kilók is könnyebben olvadnak le.

Aki állandó harcot vív a kilókkal

Egész életében fogyókúrázik, mert hízásra hajlamos. Mindenféle fogyókúrába belevág, csinálja egy pár napig, vagy hétig, és le is fogy valamennyit. Aztán mikor abbahagyja a kúrát, a jojó effektus beindul, és pillanatok alatt visszahízza a leadott kilókat, vagy még többet is. - Ennél a típusnál egyrészt életmód változtatásra van szükség, mert nem elég kampányszerűen egészségesen élni. Egészségesebb ételek, kevesebb elfogyasztott mennyiség, több sport segíthet beállítani az állandó, ideális testsúlyt. Másrészt érdemes megnézetni a vércukrot, a pajzsmirigyet és az ösztrogén dominanciát, hogy nem áll-e szervi baj a túlsúly okainak hátterében.

Figyelem! Aki vastag csontú, az soha nem lesz törékeny, karcsú alkatú!! Nem szabad azt gondolni, hogy aki robosztus csontozatú, az majd ha lefogy, akkor vékonnyá válik! Egy ilyen hölgy mindig megmarad nagynak, nőies, gömbölyded formájúnak.

Aki a szedett gyógyszerek miatt hízott el

Ez a csoport nem tehet arról hogy túlsúlyos, mert a gyógyszerek mellékhatása az anyagcsere lelassulása. A szteroidok és az antidepresszánsok nagyon csúnyán beleszólnak a szervezet működésébe. Sajnos nem is nagyon lehet mit tenni ellene, amíg tart a kezelés. Ha a gyógyszerezés leáll, akkor lehet a testsúly csökkentésével próbálkozni.

Aki ha csak ránéz az ételre, már attól is hízik

Semmilyen fogyókúra nem használ, ha koplal, ha tornászik, akkor is csak egyre gömbölyűbbé válik. Az anyagcseréje teljesen le van lassulva, gyakran úszógumi is nő a derekára. - Itt valószínűleg valamilyen hibás szervi működés áll fenn. Legelőször érdemes az ösztrogén dominanciát megnézetni, mert azzal általában a pajzsmirigy lelassulása is együtt jár. (A pajzsmirigy a fő kazán, az szabályozza a kalóriák elégetését.) Ha az ösztrogén-progeszteron egyensúllyal nincs baj, akkor lehet maga a pajzsmirigy is a betegség oka. Ha ez is negatív, akkor a cukorbetegség, vagy a glutén érzékenység is állhat a háttérben. Régebben azt tartották, hogy a glutén érzékenyek soványak, mert állandó hasmenésük van. Azóta kiderült, hogy túlsúlyt is okozhat ez a betegség. Lehet még szívbetegség is a túlsúly okozója, vagy a vesék elégtelen működése miatt felhalmozódott vizesedés, esetleg a nyirokműködés zavara is. Ki kell vizsgáltatni mindent, és ha megvan a baj oka, azt orvosolva válik hatékonnyá a fogyókúra, és így megvalósulhat az áhított ideális testsúly.

Aki a klimax miatt hízik meg

A változókori hormon változások teljesen átalakítják az anyagcserét, és a test zsíreloszlása megváltozhat. A mellekben a tejmirigyek átalakulnak zsírmirigyekké, így vagy megnőnek a mellek, vagy éppen lefogynak. A hasra és a combokra általában rakódik némi felesleg. Lassan, vagy hirtelen megnőhet a testsúly.  - Egyrészt sajnos tudomásul kell venni, hogy a test már nem a régi, nem szabad keresni a fiatalkori testalkatot. Így vannak olyan zsírpárnák, amik nagy valószerűséggel most már mindig ott fognak maradni. Másrészt a középkorú nő se hagyja el magát, válasszon valamilyen testmozgási formát, amellyel tónusban tud maradni. Törődjön az egészséges táplálkozással is, hogy jó karban maradhasson. A menopauza általában a pajzsmirigy lelassúbbodását is hozza magával, így ezt is érdemes megtámogatni gyógynövényes termékekkel.

Aki azért hízott meg, meg abbahagyta a dohányzást

Nagyon sok volt dohányosra felszaladnak a kilók, miután leteszik a cigit. (Sokan azért nem is szoknak le, hogy nehogy meghízzanak...) Itt van egy kis félreértés, mert a túlsúly okai között nem csak az van, hogy letette a cigit, hanem az  inkább, hogy általában ilyenkor a cigi helyett valamit mindig tesz a szájába, hogy helyettesítse a megszokott mozdulatot. Persze azért is meghízik, mert a szervezete felszabadult a nikotin érösszehúzó és oxigénhiányos állapotot okozó hatásától, és a jobb oxigén ellátás jobb felszívódást is okoz. - Ebben az esetben a nassolókra vonatkozó ötleteket érdemes kipróbálni. Mozogni, sportolni, és zöldséget, vagy fehérjét majszolgatni, ami nem hizlal.

Összefoglalva, mit lehet tehát tenni?

1. Kevesebbet enni!

2. Egészséges, nem hizlaló ételeket enni!

3. Többet mozogni, rendszeresen sportolni valamit!

4. Törődni a lélekkel és a testtel! Szűrővizsgálatokra és kivizsgálásokra járni, terápiás kezeléseken részt venni, ha probléma van!

Hogyan öltözz az életkorodhoz illően?

Iratkozz fel a hírlevelemre, és ajándékba megkapod az öltözködési tanácsokat.

Kérem az ingyenes anyagot!


molett öltözködési ötletek 9

Molett öltözködési ötletek

Mit vegyél fel, hogy karcsúbbnak látszódjál? Mi az, ami előnyös, mi az, amit érdemes elkerülni?

Elolvasom!


Ha tetszett, akkor osszad meg a barátaiddal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük