SZEMFESTÉSI HIBÁK, AMELYEKET NE KÖVESS EL

Amikor kifestjük a szemünket, akkor az a vágyunk, hogy egy szép sminket készítsünk, amitől az arcunk vonzó, és a szemünk igéző lesz. Ehhez bevetünk minden eszközt: a szemceruzát, a spirált, a tust, és a szemfestékeket, és az általunk ismert sminkelési technikákat. Sajnos azonban ezek a technikák nem mindig előnyösek a  számunkra, és habár a modelleken mindig ragyogóan mutatnak, de sokszor rajtunk a végeredmény mégsem az igazi. Az alábbiakban láthatók azok a szemfestési hibák, amelyeket jobb elkerülni.

A szemszínnel azonos szemfesték szín

Még mindig makacsul tartja magát az a téves elképzelés, hogy a szemünkkel azonos színű szemfestékek a legelőnyösebbek. Sajnos azonban ez az egyik legnagyobb hiba, amit a sminkeléskor elkövethetünk, ugyanis ettől egy nagy elmaszatolt pacának tűnik csak a szemünk. (Kivétel a sötétbarna szem, mert arra más szabályok vonatkoznak.) A szürke festék a szürke szemen nagyon unalmasan néz ki. Ugyanígy kék szemhez a kék, vagy zöld szemhez zöld sem adja meg a megfelelő kontrasztot, amely kiemelné a szemet kellőképpen.

A helyes választás a szemszín komplementer színe, vagy ehhez közelítő árnyalatok. Tehát például a kék és szürke szemhez a rózsaszínek, a zöld szemhez a lilák, és a mogyoró szemszínhez az üde zöld, vagy türkizes árnyalatok jók.

Amikor csak alul van kontúrozás

Egy másik rossz szemfestési gyakorlat, amikor valaki csak alul húzza meg a fekete kontúrt. Ettől a tekintet bánatosan lefelé konyulóvá válik, és erős hiányérzetünk lesz a felső kontúr hiánya miatt.

Amikor a szemfesték túl sok

Hétköznapra ha sminkelünk, akkor érdemes kicsit kevesebb színt feltenni, mert most egyáltalán nem divat a színes smink (kivéve a 16-20 éves korosztálynál), és egy kicsit harsánynak tűnhet nappali világításnál. A sminkelésnél a kevesebb néha sokkal többet ér. Ráadásul, ha túl sok festéket teszünk fel, rétegezve egyiket a másik után, és nem tökéletes a technikánk, akkor a végén ezek összekeveredhetnek, és egy piszkos színű nagy festékfolttá válhatnak.
Még ha gyönyörűre is sikerül a színes smink, akkor is furcsán hat fényes nappal az utcán, vagy a munkahelyen. Túl sok nappalra!  Ha pedig túl erős a kontúr, akkor túlzottan hangsúlyos keretet adunk a szemünknek, amely nem nyújt valami kifinomult hatást.

A vízvonalra húzott kontúr

Ez a szemfestési hibák egyik legcsúnyábbika, mégis 10 magyar nőből  8 biztos, hogy a vízvonalon belül húzza meg a szemceruzát. Persze ez érthető, hiszen ezt látjuk a magazinokban, és a kozmetikusok és sminkesek is így sminkelnek a hangsúlyos szemek érdekében.  Persze ők ezután még a szem kontúrozását nem hagyják itt abba, hanem további festékek felvitelével az alsó szemhéjat füstös hatásúvá satírozzák. A hétköznapi életben ebből többnyire már csak a vízvonali ceruzázás marad meg, mindenféle további füstösítés nélkül.

Ennek az eredménye az, hogy félbehagyott hatású sminkekkel találkozhatunk nap, mint nap, ráadásul egy magányos ceruzavonal a vízvonalon nagyon össze is szűkíti a szemeket, amely nem biztos, hogy túl előnyös...

A vöröses, világosbarna szemkontúr

Ha meleg színtípusba tartozunk és ezért nem áll jól a fekete kontúrceruza, hanem a barna, akkor nagyon vigyázni kell arra, hogy az a barna feketés barna legyen! A vöröses árnyalatú, világosbarna szemceruzától olyanok lesznek a szemeink, mintha most sírtunk volna. Minden olyan szemhéjpúder árnyalat az alsó szemhéjon, ami vörösesbarna, ugyanezt a sírástól kivörösödött szemet imitálja.

A szemfestési hibák leghátborzongatóbb formája, a világos, metálos szemceruza

Elsősorban kék vagy szürke szemű hölgyek szoktak előszeretettel használni világos, metálos színű szemceruzát, elsősorban az alsó szemhéj kiemelésére. A hatás dermesztően ijesztő! Mint valami UFO, úgy néznek ki ezek a szemek a világoskék, vagy zöld, esetleg ezüstös szemceruzáktól.

Nem jó választás a szemtől világosabb színt választani, mert ahelyett, hogy keretezné a szemet, inkább kellemetlen hatásúvá teszi a tekintetet. Nem kell azonban teljesen megválni az ilyen ceruzáktól, de érdemes csak a sötét kontúr kiegészítésére használni, kis mennyiségben.

A legendás kék szemfesték

A 60-as 70-es években hatalmas divat volt a kék szemfesték. Mindenféle szemhez viselték, de elsősorban a barna szeműek kedvelték. Ez a szín beépült a köztudatba, és nagyon sok, elsősorban 40 feletti hölgy imádja még ma is. A legfiatalabb korosztálynál ma is  divatos, de felnőtteknél, különösen barna szemhez nagyon ódivatúnak tűnik   (meg egyébként is furcsa párosítás).

A legjobb elkerülni, és valami sokkal kevésbé feltűnőt választani. Például minden alkalomra, és minden szemszínhez tökéletes a kakaóbarna szemfesték. Ez szinte csak egy árnyék, mégis szépen plasztikussá lehet tenni vele a szemet.

A szürkészöld szemfesték

Szinte mindenkinek van legalább egy zöldes szemfestéke otthon, de nem nagyon viseljük., inkább csak a zöld szeműek szoktak vele próbálkozni. Nem véletlenül van vele bajunk! A szürkészöld szemhéjpúder az a szín, amelytől rendkívül fáradt tekintetűvé válhatunk.

Ez egy piszkosnak látszó szín, és a szemet is elmaszatolja, beesettnek láttatja, megtört tekintetűvé tesz. Ha szeretjük a zöldet, és illik a szemünk színéhez, akkor inkább a világosabb árnyalatokkal érdemes próbálkozni, a kivi zölddel, vagy benetton zölddel.

A körbehúzott kontúr közel ülő szemeknél

Ha valakinek közel ülő szemei vannak (a két szem közé nem férne el mégy egy szem), akkor nem ajánlott a szemeket teljesen körberajzolni, a könnyzacskónál is húzva a vonalat, mert ezzel egyrészt nagyon összezárjuk a szemet optikailag, másrészt nagyon összetolja a tekintetet ez a festési mód. Csak akkor érdemes körbefesteni a szemeket, ha távol ülő szemeink vannak.

Amikor a szemceruza alsó vonala túl éles, kemény

Az alsó szemhéj vonalát ha kihúzzuk, akkor nagyon kemény hatású, ha csak meghúzzuk a vonalat, és úgy hagyjuk. Ilyenkor meredtté válik a tekintet, és egy kissé rajzfilm figurára emlékeztető lesz a megjelenés. Nem túl kifinomult megoldás, inkább érdemes elkerülni. Az alsó vonalat érdemes egy lágy vonalként elkészíteni, a meghúzott vonalat ecsettel vagy gumis pamaccsal szépen elsatírozni, egy természetes vonalat létrehozva.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK

Mikor kell kidobni egy színes kozmetikumot

Mikor kell kidobni egy színes kozmetikumot?

Hogyan tudod eldönteni, ha egy sminkszer megérett a kidobásra? Melyek azok a jelek, amik erre utalnak?

előnyös smink

Milyen az előnyös smink?

Mitől lesz egy smink harmonikus ? Milyen smink tesz vonzóvá és széppé?

tökéletes smink

Hogyan tudsz tökéletes sminket készíteni?

Mitől válik egyszerűvé a smink készítés? Milyen összetevők kellenek ahhoz, hogy a sminked jól sikerüljön?


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük