BETŰRNI, VAGY NEM BETŰRNI, EZ ITT A KÉRDÉS!

Betűrni a felsőt az aljba, vagy nem betűrni? Ez a kérdés mindig felbukkan az öltözködéssel foglalkozó oldalakon, bejegyzésekben. A legtöbb helyen egyszerűen megoldják a problémát, azt javasolva, hogy a felsőt MINDIG BE KELL TŰRNI az aljba. Az az igazság, hogy ez EGYÁLTALÁN NINCS ÍGY!

Van, amikor NEM JÓ BETŰRNI a felsőt!

Két dologtól függ az, hogy hogyan viseld a felsőt:

  1. A legfőbb kérdés az, hogy milyen a testalkatod? Rövid, vagy hosszú a derekad, mekkorák a melleid, van-e pocakod?  Ez határozza meg azt, hogy milyen fazonú, milyen szabásvonalú ruhák fognak jól állni, és melyeket kellene inkább elkerülni. Azaz, a kitűrt vagy a betűrt felsők lesznek-e előnyösebbek?
  2. A felső és az alj fazonja. Bizonyos típusokat egyáltalán nem szerencsés betűrni, míg másokat simán be lehet, vagy éppen be is kell tűrni az aljba.

AMIKOR JOBB BETŰRNI

HA HOSSZÚ A DEREKAD

Ha a testalkatodra az jellemző, hogy a melleid nem túl nagyok, a derekad hosszú és karcsú, azaz a melleid és a legkarcsúbb részed között legalább 2 tenyérnyi távolság van, akkor a felsőt be lehet bátran tűrni az aljba.

A derék hosszúságának megállapításáról itt olvashatsz

Még akkor is betűrheted, ha a szoknya vagy nadrág dereka magasabb fazonú, és a legkarcsúbb részednél, vagy akár afölött van a teteje. Ebben az esetben ragyogóan fogsz kinézni, mert a felsőtested és a lábaid harmonikus arányosságot fognak mutatni. Sőt! Azt is mondhatnám, hogy a legjobb, ha MINDIG BETŰRÖD a felsőt, mert ha hosszú derekad van, akkor lehet, hogy rövidebbek a lábaid, és a harmonikus arányt úgy teremtheted meg, ha a derék hosszúságból elveszel optikailag a betűrt felsővel, míg a lábaidat hosszítod az alj magas derekával.

Hosszú derék esetén viszont nem ajánlottak az ejtett derekú, vagy csípő fazonú aljak, mert hiába tűröd be a felsődet, mégis nagyon hosszítják a derekat optikailag.

FAZONOK, AMELYEKNÉL JOBB BETŰRNI A FELSŐT

Ha a szoknya vagy nadrág dereka díszített, övvel ellátott, vagy kifejezetten magasított fazonú, (pl. zacskó derekú, peplumos, öves, guruló berakásos, spanyol fazon) akkor nagyon csúnya, ha a felsőt betűröd az aljba, mert az alj derékrésze át fog nyomódni a felsőn, csúnyán kinyomva azt. Ilyenkor mindenképpen jobb betűrni a felsőt. (Természetesen ezeket a fazonokat csak akkor érdemes viselni, ha az hosszú, és karcsú a derekad, nagy a távolság a melleid és a legkarcsúbb részed között!!)

Figyelmedbe ajánlom a  Hideg tél online színkalauzt, és a Kapszula gardrób, a kombinálhtaó ruhatár című tudásanyagot! Hasznos segítségek a vásárláshoz, és a praktikus ruhatár összeállításához!

AMIKOR JOBB NEM BETŰRNI

HA RÖVID A DEREKAD

Ha a melleid és a legkarcsúbb részed között egy tenyérnyi vagy még kevesebb távolság van, akkor a legjobb NEM BETŰRNI a felsőt!

Miért nem jó betűrni a felsőt a rövid derékhoz? Mert a rövid derekú alkatoknak általában hosszú a lábuk. Ha betűrnéd a felsőt, akkor a felsőtested hosszúságából vennél el optikailag, és így ARÁNYTALANUL RÖVIDNEK, ÖSSZENYOMOTTNAK látszana a felsőtested. Úgy néznél ki, mintha a felsőtestedet beledöngölték volna a végtelenül hosszú lábaidba!

Szoknya viselés esetén, rövid deréknál a felsőd  a csípőcsont elől kiálló részéig érjen. Figyelj arra, hogy az alj dereka mindig legyen sima, díszítetlen, nehogy kinyomódjon a felső alatt.

Nadrág viseléskor a kiengedett felső legyen hosszabb, legalább a lágyékig érjen. Ha magas is vagy, és hosszú lábú, akkor nyugodtan viselhetsz tunikát is!

 

TRÜKKÖS MEGOLDÁS ARRA, AMIKOR EGYÉBKÉNT NEM LEHETNE BETŰRNI

Ha a derekad nem hosszú, hanem inkább arányos, vagy kissé rövidebb, de nem túl nagyok a melleid, valamint  van legalább 1-1,5 tenyérnyi a melled alja és a derekad legkarcsúbb része között, karcsúbb fajta a derekad, és nem széles a csípőd (azaz fordított háromszög alkatod van), akkor is lehetőség van arra, hogy betűrd a felsőt!  Csupán egy kis trükkre van szükséged: a szoknya vagy nadrág legyen ejtettebb derekú, vagy csípő fazon! Így a derék optikailag hosszabbnak fog tűnni, és nem mutat aránytalannak az összhatás. Figyelem! Csípő fazont csak akkor érdemes választani, ha nincsen pocakod, és nincs nagy feneked! Nincs kiábrándítóbb, mint a nadrág vagy szoknya derekából kibuggyanó háj!

trükk a betűrésre

HA POCAKOD VAN

Ha nagy a pocakod, akkor a legszerencsésebb választás, ha nem tűröd be a felsőt, hanem a pocakot eltakaró hosszúságú, lefelé bővülő topot választasz! Ha betűrnéd a felsőt, akkor a nadrág vagy szoknya dereka éppen a legszélesebb részednél mutatkozna, így a fókuszpont éppen oda esne, ahová nem szeretnéd. Ha ejtett derekú aljat vennél fel, akkor viszont az övet nagyon meg kellene húznod, így egészen biztosan kibuggyanna az öv felett a pocakod. Egy betűrt felsővel a pocak alja is látható lenne, amit jobb elkerülni.

derék megoldások pocakhozbetűrni vagy nem betűrni s

HA SZÉLES ÉS/VAGY EGYENES A DEREKAD

Ebben az esetben nem szerencsés betűrni a felsődet, ha a felső és az alj színe eltérő, mert ezzel oda tereled a tekintetünket (a fókuszpontot), ahová pont nem kellene. Ezért vagy azt válasszad, hogy ugyanolyan színű felsőt viselsz, mint amilyen az alj, vagy elütő színű felsőt, de rádobsz egy nem begombolt kiskabátot, kardigánt, vagy blézert, ezáltal karcsúsítva az összhatást. Ebben az esetben persze attól függően, hogy hosszú vagy rövid a derekad annak megfelelően betűrheted vagy kívül is hagyhatod azt az eltérő színű felsőt. Még egy lehetőség van, hogy egyáltalán nem veszel fel mást, csak egybe ruhákat, amelyek cselesen karcsúbbnak mutatnak.

FAZONOK, AMELYEKET JOBB NEM BETŰRNI

Ha a felső fazonja kifejezetten hosszabb (tunika fazon), öves megoldású, az alja félkörívben szabott, esetleg oldalt hasított (ez az úgynevezett "kiving", pl. a farmer ingek), ha a felső alján díszítés fut körbe, vagy elől hosszában végig cipzáras, vagy az elejének az alján rátett zseb van, a top aszimmetrikus aljú, valamint a nagyon bő  vagy bővülő fazonok esetén sokkal esztétikusabb, ha kívül hagyod a felsőt az aljon, és nem tűröd be. Általában ezek a fazonok nadrághoz a legjobbak. Természetesen ezekhez hosszabb lábakra van szükség! Hosszú derék esetén ezek még jobban rövidítenék a lábakat, és hosszítanák optikailag az amúgy is hosszú derekat!