HIDEG SZÍNEK – A NYÁR ÉS TÉL TÍPUS SZÍNEI

Amikor ruhavásárlásra kerül a sor, akkor fontos, hogy a neked legelőnyösebb színeket válasszad.  A meleg színek - a Tavasz és Ősz típus színeinek megfigyelése után most a hideg színek palettáival ismerkedhetsz meg. Ha te valamelyik Nyár, vagy valamelyik Tél csoportba tartozol, akkor az itt bemutatott hideg színek lesznek a számodra legjobb árnyalatok.

MILYENEK A HIDEG SZÍNEK?

Hát hidegek! Azaz, amikor ránézel egy hideg színre, akkor hideg érzetet fog kelteni benned. Az alap színek közül a sárga és a vörös meleg érzetet keltenek bennünk, míg a kék hideg érzetet kelt bennünk. Így minden olyan színárnyalat, amelyben a kék vagy kékeslila dominál, az a hideg színek csoportjába tartozik. A narancssárga kivételével minden fő színnek van hideg és meleg árnyalata is. Nem mindegy, hogy mondjuk a rózsaszín meleg, vagy hideg árnyalata áll-e jól neked!

tél s

A HIDEG SZÍNEK A NYARAK ÉS A TELEK LEGJOBB SZÍNEI!

Míg a Tavaszoknak és az Őszöknek a bársonyosan simogató, olvasztott mézre emlékeztető meleg színárnyalatok a jók, addig a Nyarak és a Telek a hűvös, jeges eleganciát képviselik a hideg színeikkel.

A Nyarak saját, természetes színei lágyak, finomak, visszafogottak, így nekik a hideg színek lágyabb, törtebb, valamint pasztelosabb színei állnak a legjobban. Fontos, hogy nem szabad sohasem erőteljes, tömény színeket vagy kontrasztos színkombinációt viselniük, mert ezek elnyomják a saját színeiket.

A Tél csoportba tartozók saját, természetes színei is erőteljesek, a megjelenésük kontrasztos, így mindig az erős, határozott, hideg színekben mutatnak a legjobban. A Teleknek nincs túl sok szín a palettájukon, csak az alap színek élénk árnyalatai állnak nekik jól. Viszont kárpótlásul szolgálhat a számukra, hogy ezekben a színekben ragyogóvá és dinamikussá válik a megjelenésük.

A HIDEG SÁRGÁK

A hideg sárgák a színkörön a tiszta alap sárgához képest a zöldhöz közelítő sárga árnyalatok, a citromsárga különféle árnyalati tartoznak ide. Míg a Nyaraknak az egészen halvány, pasztelles citromsárgák a legjobbak, addig a Teleknek a nagyon tömény, élénk citromos árnyalatok az előnyösek.


A HIDEG SZÍNEK RÓZSASZÍNEI

A hideg rózsaszínek mindig kékes, lilás árnyalatúak.  Sohasem narancsos, vagy sárgás tónusok! A nyaraknak a finom, tört, kékes rózsaszínek a legjobbak, mint a babarózsaszín, a púderrózsaszín, a lágy mályva, fukszia, orchidea rózsaszín,  vagy a kékes rózsaszín.  A Tél típusok rózsaszínjei sokkal erőteljesebbek, töményebbek. Például ilyen a magenta, a pink, az élénk fukszia, és minden élénk, tömény kékes rózsaszín. A teleknek jók még ezen kívül az úgynevezett jeges színek is, amelyek általában fényes anyagokon a legszebbek. Ezek nagyon világos hideg színek, mint pl. a jeges rózsaszínek.


A HIDEG SZÍNEK PIROSAI

A Nyár típusoknak egyáltalán nincsenek pirosaik! Mindegyik piros árnyalat elnyomná őket, így tulajdonképpen csak a bordók jöhetnek szóba náluk. A lágy, tört meggy, burgundi, bordó, sötét tüdőszín és a lágy dinnyepiros a legjobbak.

A Teleknek viszont az egyik legütősebb színük a piros, és annak minden tiszta, vagy kékes árnyalata előnyös a számukra. A tiszta piros, a málna piros, a vérvörös, a pinkbe hajló kékes hideg színek, és az élénk bordók is ragyogóak. Csodásan lehet ezeket keverni a feketével, vagy fekete-fehérrel.


A HIDEG LILÁK

A lilát valamiért nem szokták szeretni, pedig nagyon hálás szín! A hideg típusok saját természetes tónusait gyönyörűen felerősíti, és ha egy kicsit is sápadt valaki, akkor rózsás pírt hoz az arcára. A nyarak lilái nagyon sokfélék lehetnek, de az egyes Nyár altípusoknak a lilái azonban eltérnek egymástól. Mindegyik nyári lila nagyon tört, lágy színárnyalat, nem állnak jól az intenzív lilák! Míg a Hideg nyárnak a legjobban a nagyon kékes levendula árnyalatok állnak a legjobban, addig a Lágy nyárnak a kicsit vörösesebb, vagy barnásabb bodzalila és padlizsánlila a legjobb választás. Az orgonalila tört árnyalatait viszont az összes Nyár viselheti.

A teleknek is a nagyon kékes lilák állnak jól, de ebben az esetben nagyon tömény, ütős lilákról van szó. Az élénk orgonalila, a tisztalila, a szilvalila, a hideg püspöklila mind csodásan állnak! Feketével nagyon jól lehet párosítani, különösen ha az anyag fényes! A lilák nagyon világos, hideg, jeges árnyalatai is előnyösek, elsősorban csak fényes anyagon.

A NYÁR TÍPUS LILÁI 2
HIDEG SZÍNEK A TÉL TÍPUS LILÁI 2

A HIDEG KÉKEK

A Nyaraknak leginkább a lilás árnyalatú, tört kékek állnak a legjobban. A lágy ultramarinkéktől a párizsi kéken át az égszínkékig és babakékig minden jó, ami nem élénk, nem erőteljes. Az iskolaköpenykék a legfőbb alapszíne, de jól áll a szürkével kevert diplomatakék is. A türkizek közül a finomabb, nem élénk, kevésbé zöldes árnyalatok az előnyösek a számára.

A Teleknek ezzel szemben a legjobbak a nagyon élénk, nagyon erőteljes, tiszta kékek. Az ultramarinkék itt is alapszín, de szilvakék, a tisztakék, királykék, vagy a kevéssé zöldes kobaltkék és a türkizkék is ragyogóan állnak neki. Fényes anyagon a jeges kék árnyalatok is nagyon szépek a számára.


A HIDEG SZÍNEK ZÖLDJEI

A Nyarak zöldjei a lágy, tompa,  kékes tónusú zöldek. A vízzöld, a fenyőzöld, a hideg pávazöld, a benettonzöld vagy lágy Kellyzöld, illetve a gyönyörű lágy mentazöld különféle árnyalatai a legelőnyösebbek a Nyaraknak.

A Teleknek nincs sok fajta zöldje. Elsősorban a tiszta hideg fűzöld, az erős mentazöld, az élénk benetton és kelly zöld, valamint a fényes anyagon jeges menta áll neki a legjobban. A Sötét telek számára a nagyon sötét élénk fenyőzöld, és kivételesen egy melegebb szín, az oljazöld is jó.


A HIDEG SZÜRKÉK

A szürke szín mind a Nyaraknak, mind a Teleknek előnyös. Míg a Nyaraknak a világos tiszta szürke és a kissé kékes tónusú, világos hidegebb szürkétől a közepesen sötét szürkékig terjed a paletta, addig a Teleknek a világos szürkéken kívül a nagyon sötét szürke és a fekete a legjobb árnyalat. Figyelni kell arra, hogy a hideg szürkék soha sem lehetnek zöldes, sárgás, vagy barnás szürkék, csakis lilás-kékes árnyalatok, vagy színtisztán fekete-fehér keverékek.

A Nyaraknak az arc közelében nem előnyös a fekete, sem a tiszta hófehér. Számukra inkább a sötét szürke, és a törtfehér ajánlható. A Tél csoportnak viszont alap univerzális színe a tiszta hófehér és a fekete, akár fényes anyagon is!


A HIDEG SZÍNEK BARNÁI

Hideg barna szín minden olyan barna, amelyben a kékes tónusok dominálnak. Az étcsoki barna,  kakaóbarna, a rózsabarna, és a rózsabézs mind hideg barnák. Ezeknek a színeknek a szürkével kevert, tompa árnyalatai a Lágy nyár és sötét lágy nyár típusnak állnak jól. A Hideg nyár típus inkább ne viselje ezeket, legfeljebb télikabát színként, egy neki előnyös színű sállal! A Világos nyárnak a hideg barnák egészen világos árnyalatai a jók.

A Tél csoportban egyedül a Sötét tél az a típus, aki elviseli a barnát. Nem a legjobb színe, de ha az egészen sötét, élénkebb, hideg mackóbarna és étcsoki barna árnyalatokat viseli az arcánál egy előnyös sállal, akkor nem rossz ez a barna sem.

a nyár típus barnái
a tél barnái

Olvasd el a Hogyan viseljünk feketét stílusosan? című blogbejegyzést is! Ötleteket és tippeket találsz a fekete színnel kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük