GARDRÓB PROBLÉMÁK – MITŐL HASZNÁLHATATLAN A RUHATÁRUNK? 1. RÉSZ

Kinyitod a szekrényed, és megállapítod, hogy nincs egy rongyod sem, amit felvehetnél. Persze a szekrény tele van ruhákkal, és mégsem tudsz egy épkézláb szettet összerakni. Ismerős alapállás? Ha a gardrób szekrényedet végignézed, akkor megállapíthatod, hogy a ruháid 80%-a teljesen alkalmatlan arra, hogy viseljed. Ennek ellenére mégis őrizgeted ezeket, akár évtizedekig is. Ezek a "csontvázak" egyre csak gyűlnek, és gyűlnek. Tulajdonképpen fel sem tűnik ez, amíg ki nem rámolod az egészet, és át nem válogatod a ruhatáradat.

Melyek ezek a nemkívánatos ruhafajták, amelyektől jobb, ha megszabadulsz?

Csontvázak a gardrób szekrényedben

1. A rokonoktól levetett ruha.

Ez nem a te méreted, nem a te színed, nem a te stílusod. Úgyis utálod, akkor meg minek tartogatod?

2. A rokonoktól ajándékba kapott ruha

Ezt szeretettel neked választották, de mivel nem próbáltad fel, lehet, hogy rémesen áll. Ráadásul az ajándékozó ízlését mutatja, neki tetszett, de lehet, hogy neked már nem annyira.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

3 Az érettségizős, vagy diploma átvevő ruha

Nagy valószínűséggel ezt már régen kihíztad, azóta se vetted fel, és ezután sem fogod. Az is lehet, hogy ez már amúgy is vagy 20-30 éve volt, és egyszerűen divatjamúlt ez a ruhadarab. Vagy elvásott az anyag, és kifakult a színe.

4. A végérvényesen kihízott, vagy túl naggyá vált ruha

Tartogatod még a szekrényben, és próbálkozol néha vele, hogy majd nem gombolod össze a blézert, vagy aláveszel majd valamit még, hogy ne lötyögjön annyira. Ha nincs szándékodban újra azt a súlyt elérni, amit ez képvisel, akkor dobd ki! Átvarratni úgy sem fogod, és önámítás azt hinni, hogy a 18 éves korodban viselt 36-os nadrágba valaha még bele fogsz fogyni, ha mondjuk szültél 3 gyereket, a csípőd megszélesedett, és már 5 éve 44-es méreted van.

gardrób sötét titkai

4/a. A túl hosszú vagy túl rövid ruhadarab

Van olyan a hossz, ami nem áll jól, és van olyan, amelyik jól áll. Van, amelyiktől rövid lábú gnómmá válsz, mert túl hosszú, de viseled, mert olyan kényelmes. Van, ami cuki rövid, de kivillan a köldököd belőle, és úgy nézel ki benne, mintha összement volna. (Lehet, hogy tényleg összement). Van olyan is, hogy egyszerűen csak egy tőled magasabb, vagy alacsonyabb nőre való a ruha, és a mellvarrás vagy derékvonal nem oda esik, ahova kellene. Ezek teljesen reménytelen darabok, jobb ha kidobod őket.

5. Az a ruha, amit félretettél, hogy majd átalakítod, fel kell varrni az alját, meg kell foltozni, vagy valamilyen nagyobb munka volna vele.

Ha csak nem varrsz amúgy is rendszeresen, akkor SOHA nem fog eljönni az a nap, amikor előszeded ezeket, és nekiállsz megvarrni. Ha van pénzed rá, vidd el egy varrónőhöz, ő majd megcsinálja, vagy szabadulj meg tőle, csak foglalja a helyet a gardrób szekrényben.

6. A már nem hordható, de emlékeket felidéző ruhadarab

A nászutadon viselt póló, az első gyermeked kisruhája, a meghalt anyukád kedvenc pulóvere stb. Ezeket ki ne dobd! Viszont nem jó ötlet a szekrény mélyén őrízgetni. Csinálj belőle relikviát, díszpárnát a pólóból, bekeretezett képet a kisruhából, vagy valami dísztárgyat, amit minden nap láthatsz.

7. Az igazi csontváz a gardrób szekrényedben a tönkrement ruha

Kilyukadt, leszakadt az alja, megsárgult a hónalja, kikopott, kifakult, foltos lett, összement, lejöttek a strasszok róla, vagy kihúzódott a szál rajta, kibolyhosodott a felszíne. Ezek a ruhadarabok kiválóan alkalmazhatóak a takarítás alkalmával törlőrongynak, vagy ebben takaríthatsz!

8. Az árcédulás tévedés

A boltban tetszett, vagy leárazott volt, megvetted, de mire hazaértél, addigra rájöttél, hogy tévedés volt. Ha most vetted, vidd vissza! Ha régen vetted, akkor add el! Rakd fel valamelyik apróhirdetési oldalra! Zsibvásár.hu, vatera.hu, jófogás.hu, stb, stb. Más örülni fog neki, neked meg jön vissza valami belőle.

9. Az 1980-ból, vagy 1990-ből származó ruha

Tudom, tudom, akkor voltál fiatal. Ezzel sokan vagyunk így, de sajnos ezek az évek ANNYIRA más szabásvonalú ruhákat hoztak, hogy ma már 5 kilométerről ki lehet szúrni, ha valami ebből a korból származik. Sajnos a fiatalságod nem konzerválható ezekkel a ruhákkal, hiába tartogatod a gardrób szekrényben...

10. A korban nem hozzád illő ruha

Mindnyájan ragaszkodunk ahhoz a képhez, ami bennünk él önmagunkról, miszerint fiatal, zsenge leányok vagyunk. Akkor is, ha esetleg már 50, vagy 60 évesek is elmúltunk. Ennek ellenére érdemes eldobnod azokat a ruhákat, amelyek 6, 12, vagy 18 éves leányoknak valók igazán. A fodros kis szoknyácskák, a lányfejes, strasszos, feliratos pólók, a fodros fürdőruhák, a bugyivillantó csípőszoknyák, a Disney figurás pizsamák és társaik inkább a kislányodnak valók.

10/a. Az őseid ruhája

Nagypapádnak való kardigán, nyanyás minta, aszexuális, szabás nélküli vonalvezetés, ősöreg nylon anyag, kézzel kötött, divatjamúlt pulóver, iszonyat válltömés a blúzban, ez mind öregít, és avitt hatású. Ha nem akarsz a saját nagymamádnak látszani, akkor inkább válj meg tőle.

11. A "művészi koncepciós" ruha

Amitől olyan dívás, elvont, jópofa, laza, szexi dög, bulizós stb leszel. Ez a ruha általában nem téged tükröz, inkább valamilyen hiányérzet kompenzálására vetted meg.  Nem is nézted meg, hogy valójában előnyös-e neked, csak a fejedben élő életérzés az, ami miatt hazavitted. Sajnos azonban többnyire se nem előnyös, se nem illik hozzád igazán.

12. Az álca ruha, amely ápol és eltakar

Hosszú szoknya, földig érő, kantáros lenvászon ruha, a két mérettel nagyobb póló, vagy blúz, az oversize pulóver. Ezek eltakarják ugyan a nemszeretem testrészeidet, viszont kb háromszor nagyobbnak mutatnak, mint amekkora vagy valójában! Tanuld meg inkább azt, hogy ha pocakos vagy, vagy túlsúlyos, akkor hogyan öltözz, hogy ragyogóan nézz ki. Van boldog élet a 40-es méreten túl is!

13. A "nem is tudom" ruha

Amit már rugdosol egy ideje a szekrényben, néha próbálkozol vele, fel-felveszed, de mindig oda jutsz, hogy valamiért nem érzed jól magad benne. Ezek általában azok a darabok, amelyek fazonilag nem jók rád, vagy szabásvonali problémájuk van, mert felcsúsznak, elmásznak a vonalaik, és folyton húzogatni kell őket. Vagy egyszerűen csak szúrós az anyaguk, vagy nagyon gyűrődősek. Ezek a ruhák a ruhaipar selejtjei, ilyeneket nem is lett volna szabad legyártani egyáltalán. Szabadulj meg tőlük minél hamarabb, ne kínozd magad a viselésükkel.

14. A "ruhatervezői szakma szégyene" típusú ruha

Az a ruhadarab, amit a vérdilettáns tervező tervezett, akinek fogalma nincsen egy női ruha mibenlétéről. A szemkifolyató pöttyös vagy csíkos mintás ruha, a mellbimbókra eső virágok, vagy körök a ruha elején, a merev anyagú több részből szabott húzott szoknya, a hónaljban hullámokban burjánzó blúz, a melleket 1/4 részben befedni képes empire szabású felső, a lábszárközépig érő, bő szárú halásznadrág, az ejtett ülepű basagatya, és a hasonló, viselésre teljesen alkalmatlan ruhadarabok. Megvetted, mert tetszett valamilyen okból, de nem figyeltél ezekre a részletekre. Lásd meg most ezeket a hibákat, és dobd ki az ilyen ruhákat.

15. A teljességgel előnytelen ruha

Lehet, hogy tetszett a színe, vagy trendi volt, vagy tetszett a szabása, így megvetted, de mivel nem figyeltél arra, hogy jól áll-e, így belenyúltál a nem jóba. Ez a ruhadarab többet árt, mint használ. Hiába szép a színe, érdekes a mintája, vagy különleges a szabása, ha téged kövérré, vagy nyakatlanná tesz, ráfeszül a pocakodra, vagy kidobja a lovaglócombodat, akkor nem érdemes viselni. Ilyen a sztreccses csipkeruha, a húzott, emeletes parasztszoknya, a pörgős merev anyagú szoknya, a túl nyitott, vagy túl zárt felsők, a kis kerek kivágású póló, a zsabós, fodros elejű blúz, a zsebes, nagykockás flanell ing, a hájat buggyantó csípőnadrág, stb. Ha a te testalkatodhoz ezek nem jók, akkor add oda valakinek, akire pont ráillenek.

16. A rossz színű ruha

(Ehhez nem árt tudni a színtipusodat) Van olyan szín, amely fiatallá, és üdévé tesz, van, ami öreggé és fáradttá. Nem érdemes olyan színeket viselned, amelyek nem állnak jól, így ha nem tudod, hogy melyik a nem jó színű ruhadarabod, akkor kérj segítséget. Mindenképpen érdemes színharmóniát teremteni a gardrób szekrényedben, mert így sokkal jobban használható és kombinálható lesz. A fekete a legáltalánosabban elterjedt tévedés. Ez a szín csak a Tél típusoknak áll jól, más típusokat elnyom, és öregít.

Ha mindent kihajigáltál, ami rossz, akkor máris egy sokkal kisebb, de használható ruhatárad marad, amely örömmel tölt el, és boldogan nyúlsz a gardrób szekrénybe a csinos, és előnyös ruhákért. Nem is beszélve arról, hogy a megjelenésed is stílusos, és ragyogó lesz az előnyös daraboktól.


Szeretnéd megtudni, hogy milyen öltözködés illik az életkorodhoz?

Kérd az ingyenes öltözködési tippeket! Egyúttal iratkozz fel a hírlevelemre is!

Kérem az ingyenes ötleteket!


Ha szeretnél egy tökéletes ruhatárat

Kérj egy Gardróbrendezést!

Érdekel!


A 10 legfontosabb kérdés, amit ruha próba közben fel kell tenned

Elolvasom!


Ha szeretnél további stílus ötleteket, tekintsd meg a  Pinterest képeimet!

Megnézem!Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük