GARDRÓB RENDEZŐ ELVEK

Amikor a ruhásszekrény előtt állsz, felmerülhet benned a kérdés, hogy hogyan lehet a ruháidat könnyedén párosítani egymással? Hogyan tudod a ruháidat úgy tárolni, hogy rögtön lásd, hogy mi mivel vehető fel? Az alábbi összeállítás segítséget nyújthat a gardrób rendező elvek felismerésében, és alkalmazásában.

A legfontosabb az átláthatóság

A jól használható ruhásszekrény rendező elve legyen az átláthatóság. Érdemes egy helyen tárolni mindent. Sokszor a ruháink különféle helyiségekben, más és más szekrényekben vannak felhalmozva. Érdemes átpakolni a gyerek ruháit, a férjed ruháit egy-egy másik szekrénybe, és a sajátodat is egy helyre, de legalább is egy helyiségben legyenek. Minden ruha legyen látható módon elhelyezve! A szekrény polcain egymás mögött bezsúfolt pulcsik vagy topok nehezen kezelhetőek, és lehet, hogy kedvenc darabjaidról akár el is felejtkezhetsz, mivel nagy ritkán veszed csak elő a hátsó sorban lévő ruhákat.

A ruhák tárolása

Lehetőség szerint minél több darabot tarts vállfán, így nem kell vasalni, és megint csak átláthatóbb lesz minden. A nadrágokat az aljuknál fogva csiptesd fel nadrág csiptető vállfára. A kardigánokat és pulcsikat legjobb összehajtva tárolni, mert félő, hogy a vállfán megnyúlnának. A pólókat kerek végű vállfán tárold, hogy ne púposodjanak ki vállban a vállfától. A szoknyákat szoknya akasztón tarthatod, vagy csiptetős vállfán. A sálakat sáltartón rendezd el. Az ékszerek tárolását se dobozba zárva, hanem a könnyű hozzáférést biztosító akasztókon oldjad meg.

gardrób rendező elvek vállfák
sáltartó

Próbáld meg szellősen tárolni a ruhákat, mert így nem fognak összegyűrődni a zsúfolódástól, és nem füllednek be. Ha van sok helyed, akkor minden darabot egymás mellé tehetsz. Ha kevés helyed van, de magas a ruhásszekrény, akkor a függőleges elrendezéssel rengeteg helyet meg tudsz spórolni.

Előnyös darabok

Természetesen csak olyan darabokat tarts meg, amelyek előnyösek színben, fazonban, és stílusban. Ha kiszelektálod az alkalmatlan ruhákat, máris legalább fele annyi ruhadarabod lesz, így sokkal szellősebbé válhat a szekrényed.

Évszak szerinti szelekció

Tárold a nyári és téli ruhákat külön. Ha nincsen elég hely ahhoz, hogy minden elől legyen állandóan, akkor az éppen nem használtakat pakold bőröndbe, vagy tároló zsákokba.

Stílus szerinti szelekció

Az azonos stílusba tatozó ruhákat tartsd egy helyen, így könnyebb megtalálni reggel az összetartozó darabokat. A nyakláncokat és sálakat hozzá is párosíthatod a ruhákhoz, ha csak egyet egyhez viselsz általában, és a vállfájukra akaszthatod, így ezek kiválasztása is automatikussá válik.

Ruhafajták szerinti elrendezés

Érdemes minden ruhafajtát csoportosítva tárolni a szekrényben: szoknyákat, felsőket, blézereket, nadrágokat, kardigánokat, pulcsikat külön-külön.

Szettek

Ha úgy érzed, hogy nem tudod reggel hirtelen kiválogatni az összeillő darabokat, akkor érdemes egyszer összeválogatni a párosítható darabokat, és 1 vállfán tárolni, vagy összerakni egy helyre a nadrágot, felsőt, a hozzá való kiegészítőkkel. Így a felvételkor nem kell újra meg újra kitalálni a szettet.

Színek szerinti elrendezés

A ruhákat a legjobb a színek szerint is összerakni, így rögtön látható milyen színeid vannak. Reggel könnyebben átlátod a szekrény tartalmát, ha az azonos színek egymás mellett vannak. Így a színek párosítása is könnyebb lesz.

A gardrób kiszelektálása

A szekrényedben csak a csodás darabok maradjanak! Amikor átnézed a ruháidat, akkor azokat érdemes kiszelektálni, amelyek már elnyűttek, amelyek valamilyen szempontból nem neked valók (szín, életkor, fazon). Szabadulj meg a nem méltó és a nemszeretem daraboktól is!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük