GARDRÓB RENDEZŐ ELVEK

Amikor a ruhásszekrényünk előtt állunk, sokszor felmerül bennünk a kérdés, hogy hogyan lehet a ruháinkat könnyedén párosítani egymással? Hogyan tudjuk a ruháinkat úgy tárolni, hogy rögtön lássuk, hogy mi mivel vehető fel? Az alábbi összeállítás segítséget nyújthat a gardrób rendező elvek felismerésében, és alkalmazásában.

A legfontosabb az átláthatóság

A jól használható ruhásszekrény rendező elve legyen az átláthatóság. Érdemes egy helyen tárolni mindent. Sokszor a ruháink különféle helyiségekben, más és más szekrényekben vannak felhalmozva. Érdemes átpakolni a gyerek ruháit, a férjünk ruháit egy-egy másik szekrénybe, és a sajátunkat is egy helyre, de legalább egy helyiségben legyenek. Minden ruha legyen látható módon elhelyezve. A szekrény polcain egymás mögött bezsúfolt pulcsik vagy topok nehezen kezelhetőek, és lehet, hogy kedvenc darabjainkról akár el is felejtkezhetünk, mivel nagy ritkán vesszük csak elő a hátsó sorban lévő ruhákat.

A ruhák tárolása

Lehetőség szerint minél több darabot tartsunk vállfán, így nem kell vasalnunk, és megint csak átláthatóbb lesz minden. A nadrágokat az aljuknál fogva csiptessük fel nadrág csiptető vállfára. Nem jó megoldás, ha összehajtva tesszük a vállfa keresztrúdjára, mert meggyűrődik az anyag a felfüggesztésnél. A kardigánokat és pulcsikat legjobb talán összehajtva tárolni, mert félő, hogy a vállfán megnyúlnának. A pólókat kerek végű vállfán tároljuk, hogy ne púposodjanak ki vállban a vállfától. A szoknyákat szoknya akasztón tarthatjuk, vagy csiptetős vállfán. A sálakat sáltartón rendezzük el. Az ékszerek tárolását se dobozba zárva, hanem a könnyű hozzáférést biztosító akasztókon oldjuk meg.

gardrób rendező elvek vállfák
sáltartó

Próbáljuk szellősen tárolni a ruhákat, mert így nem fognak összegyűrődni a zsúfolódástól, és nem füllednek be. Ha van sok helyünk, akkor minden darabot egymás mellé tehetünk. Ha kevés helyünk van, de magas a ruhásszekrényünk, akkor a függőleges elrendezéssel rengeteg helyet meg tudunk spórolni.

Előnyös darabok

Természetesen csak olyan darabokat tároljunk, amelyek előnyösek színben, fazonban, és stílusban, tehát bármelyiket bátran viselhetjük. Ha kiszelektáljuk az alkalmatlan ruhákat, máris legalább fele annyi ruhadarabunk lesz, így sokkal szellősebbé válhat a szekrényünk.

Évszak szerinti szelekció

Tároljuk a nyári és téli ruhákat külön. Ha nincsen elég hely ahhoz, hogy minden elől legyen állandóan, akkor az éppen nem használtakat pakoljuk bőröndbe, vagy tároló zsákokba.

Stílus szerinti elrendezés

A párosítás alapja a stílus legyen. Az azonos stílusú ruháinkat tároljuk együtt, a romantikushoz a romantikusat, a vagányhoz a vagányat párosítsuk. Ha mindig ugyanabban a stílusban járunk, akkor egyszerű dolgunk van, mert minden illik mindenhez stílusban. Ha többféle stílust is szeretünk, és ezek nem átjárhatóak egymásba (pl. egy üzleti és egy bohém), akkor legyenek elkülönítve a ruhák az egyes stílusoknak megfelelően. Így sokkal könnyebb reggel kikapni a szekrényből az egymáshoz illő darabokat.

Eldönthetjük, hogy a kiegészítők (táska, öv, cipő) passzoljanak-e egymáshoz színben, vagy nem. Most lehet mindkét féle módon bátran viselni, csak arra figyeljünk, hogy azért valamennyire passzoljanak a darabok anyagban, stílusban, ha színben nem is azonosak

A nyakláncokat és sálakat hozzá is párosíthatjuk a ruhákhoz, ha csak egyet egyhez viselünk általában, és a vállfájukra akaszthatjuk, így ezek kiválasztása is automatikussá válik. Ha variáljuk őket, akkor viszont tartsuk sáltartón, (az IKEA-ban is lehet kapni), a láncokat lánctartón, hogy minden azonnal látható, és könnyen hozzáférhető legyen.

Ruhafajták szerinti elrendezés

Érdemes minden ruhafajtát csoportosítva tárolni a szekrényben: szoknyákat, felsőket, blézereket, nadrágokat, kardigánokat, pulcsikat külön-külön. Ezáltal amikor indulás előtt összeválogatjuk, hogy mit akarunk felvenni, nem kell bogarászni a ruhatömkelegben, hanem azonnal oda tudunk nyúlni a nadrágért, szoknyáért. Sokkal jobban használható az így összerakott ruhatár, rengeteg időt tudunk megspórolni, ha nem kell keresgélnünk.

Szettek

Ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes egyszer összeválogatni a párosítható darabokat, és 1 vállfán tárolni, vagy összerakni egy helyre a nadrágot, felsőt, a hozzá való kiegészítőkkel. Így a felvételkor nem kell újra meg újra kitalálni a szettet.

Az anyagok párosítására is érdemes figyelni. A klasszikus szabályok azt mondják, hogy a rusztikus, vastag anyagú mellé inkább a hasonló jellegű illik, bár idén a tüll szoknyát ajánlják a divat magazinok a vastag pulcsi mellé. Tetszés szerint eldönthetjük, hogy a klasszikus elvek szerint öltözünk, vagy inkább a divat irányvonalát követjük.

Színek szerinti elrendezés

A ruhákat a legjobb a színek szerint is összerakni, így rögtön látható milyen színeink vannak. Ha van egy minimális színérzékünk, akkor a szekrénybe kukkantva el tudjuk dönteni, hogy milyen szín milyen színnel megy együtt.

Ha az aljak semleges alap színek, akkor könnyű dolgunk van a párosításban, mert szinte minden megy hozzájuk. Ha színesek, akkor nyomtassunk ki színpárosításokat a netről a saját színpalettánkra vonatkozólag, és ragasszuk a szekrény ajtajára. Így látjuk mindig, hogy mi mihez megy jól.

A színérzék fejleszthető! A neten számos erre vonatkozó információt találni, színelméleti könyvek is vannak, vagy csak nézegessünk művészi képeket, így is fejlődik a színérzékünk.

A gardrób kiszelektálása

Mely ruhadaraboktól érdemes megszabadulni? Amikor átnézed a ruháidat, akkor azokat érdemes kiszelektálni, amelyek:

  • Ki vannak bolyhosodva, vagy kinyúltak
  • Megsárgult a hónaljuk, és már nem kitisztíthatóak
  • Legalább 2 mérettel eltérnek az átlagos méretedtől
  • Színtípusodnak, stílusodnak, vagy életkorodnak nem megfelelőek
  • Igénytelenül, vagy unalmasan néznek ki
  • Legalább 2 éve nem vetted fel
  • Nem szereted, nem érzed jól magad bennük
  • Nagyon előnytelen a szabásvonaluk, fazonjuk

A gardrób rendező elvek összefoglalása

Tehát összefoglalva a rendező elveket a következő sorrendben állítsuk össze a ruháinkat:

1.  Az évszaknak megfelelően
2.  Stílus szerint
3. Ruhafajták szerint
4.  Színek szerint

A gardrób ilyenfajta összeállítása nem egy könnyű munka, de csak egyszer kell átrendezni a ruhásszekrényünket, és ezután fenntartani a rendszert. Így egy jól használható ruhásszekrényt kapunk, és öröm lesz az öltözködés!  Nem árt azonban néha újra, meg újra felfrissíteni a ruhatáradat, és kiszelektálni a nem megfelelő darabokat.

Nincs többé távolság! Mostantól online stílustanácsadást is lehet kérni!

Érdekel!


SZUPERINTENZÍV SZÍN ÉS STÍLUSTANÁCSADÓ KÉPZÉS SS

Szuperintenzív, nyári ONLINE szín és stílustanácsadó képzés indul június 20.-án!

Érdekel!


hírlevélre való feliratkozás

Hogyan öltözz az életkorodnak megfelelően?

Kérd az ingyenes öltözködési tippeket!

Kérem!


testalkatok

Öltözködési tanácsok a különféle testalkatokhoz

Érdekel!


női ruha vásárlás

A vásárlás 10 aranyszabálya

Mire figyelj, hogy örömteli és eredményes legyen a vásárlás?

Elolvasom


gardrób sötét titkai

Csontvázak a szekrényünkben, avagy mitől használhatatlan a ruhatárunk?

Elolvasom!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük