A SZÍNTÍPUSOK RENDSZERE

Az öltözködésben elkerülhetetlen a színekkel való találkozás, hiszen minden ruhadarabnak, hajfestéknek, és a sminkszereknek is van valamilyen színe. Hogy milyen színű dolgokat választunk a vásárlásaink során, az nagyrészt attól függ, hogy mi tetszik - mindaddig, amíg el nem kezdünk tudatosan vásárolni. Ha tudjuk, hogy milyen színtípusba tartozunk, azaz tudjuk, hogy mi áll jól, akkor érdemes annak megfelelően választani mindenből.  Így ragyogók, és vonzóak leszünk a hozzánk illő színekben. Ahhoz viszont jó, ha ismerjük a színtípusok rendszerét.

A színek tulajdonságai

A színeknek 3 fő jellemzője van.

Lehet egy szín világos, vagy sötét

Lehet élénk vagy tompa. Az élénk színek tömények, erőteljesek, míg a tompa színek szürkével kevert, fáradt, fakó, poros árnyalatok.

színek tulajdonságai

Lehet hideg, vagy meleg. A hideg árnyalatok a színeknek a kékes-lilás tónusait jelentik, a meleg árnyalatok pedig a színek sárgás-narancsos árnyalatait

Minden színre ezeknek a tulajdonságoknak valamilyen kombinációja jellemző.

Ugyanilyen módon a mi természetes színeink (arcszín, hajszín, és a szemünk színe) is egyfajta sajátos színharmóniát ad ki a szín jellemzőink alapján. Lehetnek a színeink világosak, vagy sötétek, lehetünk kontrasztos, élénk megjelenésűek, vagy tompa, lágy külsejűek, és lehetnek a színeink kékesek, vagy sárgásak, vörösesek is.

színtípusok jellemzői

A színtípusok rendszere

Az egymásra hasonlító, azaz hasonló színharmóniával rendelkező embereket színcsoportokba oszthatjuk, amelyeket a 4 évszakról neveztek el. Az évszak elnevezések félrevezetőek lehetnek, ha az évszakok hőmérsékleti jellemzőire gondolunk. A helyes megközelítés az évszak külső megjelenése. Az egyes színtípusok legelőnyösebb színei azok, amelyek jellemzői pont ugyanolyanok, mint a típusba tartozók jellemzői. Tehát pl. egy hideg csoportba tartozónak a hideg színek állnak jól, egy szőke hajúnak a világos színek és így tovább. Az előnyös színektől az arcunk világos lesz, de nem sápadt. Pirospozsgás lesz, de nem vörös, nem sárga, és nem szürke. A jó színektől a bőrhibák kevésbé látszanak, a rossz színektől előjönnek, és a ráncok is mélyülnek.

A Tavasz színtípus

A tavasz csoportba tartozók éppen olyanok, mint a tavaszi tulipán mező: jellemző rájuk az üde, friss megjelenés. Barack színű a bőrük, aranyló, vagy vörös a hajuk. A szemszínük világos, vagy élénken ragyogó. A színeik világosak, melegek és élénkek

tavasz színtípus

A Nyár színtípus

A Nyár típus színei lágyak, finomak, mint a nyár végi mező, amikor rezeg a levegő a melegtől, és a levelek fáradt színűek. A hajuk többnyire "egeres, seszínű". A bőrük rózsás, vagy olivás, a szemük sem élénk, inkább lágy. A színeik hidegek, világosak, és tompák.

nyár színtípus

Az Ősz színtípus

Az Ősz típus színei a őszi erdőt idézik. A hajuk vöröses, vagy meleg barna. A tincseik sokszor olyanok, mintha  a Nap kiszívta volna. A bőrük többnyire olivás, sárgás. A szemük lágy, nem élénk színű. A színeik melegek, sötétek és tompák.

ősz színtípus

A Tél színtípus

A Tél típusba tartozóak erős kontrasztokkal rendelkeznek, mint a téli táj a hófödte hegyekkel, és ragyogó kék éggel. A hajuk mindig hideg tónusú. A bőrük hófehér, rózsás, néha olivás. A szemük élénk színű, a szemfehérje villog. A színeik élénkek, hidegek, és sötétek.

tél színtípus

Minden színtípusnak megvan a maga színskálája, amely a számára legelőnyösebb színeket tartalmazza.

tavasz színei
nyár színei
ősz színei
tél színei

A 12 típus szerinti felosztás

Mivel az egyes csoportba tartozók sem néznek ki egyformán, így szükségessé vált, hogy a 4 nagy színcsoportot felosszák 3-3 altípusra a külső jellegzetességeik alapján. Az alcsoportba tartozók ugyan az évszaktípusuk színjellemzőivel rendelkeznek, de a 3 jellemző közül az egyik mindig erőteljesebben jelentkezik. Így például a világos nyár színei hidegek, világosak és tompák, ugyanúgy, mint a másik két Nyár altípusnál, de sokkal világosabbak a színei a másik kettőhöz viszonyítva. A színtípusok rendszere így egy átlátható, logikusan felépített csoportosítás, amely segít eldönteni, hogy ki milyen típusba tartozik, és milyen színekben mutat a legszebben.

színtípusok rendszere

A színtípusok legjobb színei

Az így kialakult 12 csoportnak mind megvan a maga színpalettája. Ez megmutatja, hogy milyen ruhaszínt, sminkszínt, és kiegészítő színt érdemes választani ahhoz, hogy a legszebbnek és a legfiatalabbnak mutasson. A hajszínt is meghatározza a színtípusunk, így hiába divatos a vörös, ha nem áll jól nekünk, és csak besárgul tőle az arcunk. Olyan hajszínt jó választani, amely a színtípusunk palettáján van. Így sokkal fiatalabbnak fogunk látszani, és az összhatás természetes lesz.

Vannak azonban olyan színek, amelyek mindenkinek jól állnak. Ezeket bátran felveheti minden színtípusba tartozó. Ezek: az iskolaköpenykék, a farmerkék, a lágy türkizkék, és az orgonalila. A kakaóbarna mindenkinek jó szoknya vagy nadrág színnek, illetve a kiegészítők színének. A fekete azonban arcnál csak a Tél típusoknak áll jól!

univerzális színek


hírlevélre való feliratkozás 4

Ingyenes öltözködési ötletek!

Iratkozz fel a hírlevélre, és megkapod az életkorodhoz illő tanácsokat ajándékba!

Feliratkozom!


tél hajszíne

Hogyan tudod megállapítani, hogy te melyik színtípusba tartozol?

Néhány ötlet, és támpont a besoroláshoz.

Elolvasom!


A nyár típus legjobb hajszínei

Milyen hajszínt válassz, ha Nyár típusba tartozol? Mire figyelj, és milyenre ne fessed a hajad?

Elolvasom!


hajszínek a tél típushoz 2

A Tél típus legszebb hajszínei

Megnézem!


bra

Milyen a melltartó méreted? Hogyan vásárolj megfelelő melltartót?

Érdekel!


női testalkatok

Öltözködési ötletek a különféle testalkatokhoz

Megnézem!


Zsuzsa ilyen volt, ilyen lett small

Ilyen volt-ilyen lett galéria

Megnézem!


ötvenes nő öltözködése 4

A stílusos, ötvenes nő ruhatára

Megnézem!


molett öltözködési ötletek 6

Molett öltözködési ötletek

Érdekel!


tökéletes smink

Szemfestési tippek

Hogyan sminkeld a szemed tökéletesre?

Elolvasom!


vásárlás stílustanácsadóval

A sikeres vásárlás 10 aranyszabálya

Hogyan vásárolj, mire figyelj a vásárlásnál, hogy a legjobb darabokat vihessed haza?

Elolvasom!


stílustanácsadás kártya 3

Ha szeretnél profi segítséget ahhoz, hogy megtudd, hogy Te milyen színtípusba tartozol

Vegyél részt egy Stílustanácsadáson! Találd meg a legszebb színeidet!

Érdekel!4 thoughts on “A SZÍNTÍPUSOK RENDSZERE

  1. Azokkal mi van, akik amolyan keverékek, mert világosabb árnyalatú(kb. középbarna – saját és nem festett/két éves koromig tejfel szőke voltam/ – ami nyáron még világosabb ha a nap kiszívja)hajúak, kék szeműek, és sápadt(nehezen barnuló) bőrüek, mint magam is? Mert én sehová nem tudom besorolni magam mint színtipust.

    1. Látatlanban sajnos nem lehet eldönteni, hogy milyen színtípus vagy. Világosbarna hajjal, és kék szemmel vagy 6 féle csoportba is tartozhatsz. Csak a színes kendős elemzés adhat megbízható választ a kérdésedre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük