A HELYES HAJÁPOLÁS

Nem gondolnánk, de a hajsamponos hajmosás eléggé új találmány! A régebbi korokban az emberek nem mosták vegyszerekkel a hajukat, csupán nagy ritkán átmosták meleg vízzel. Az asszonyok naponta 100x átfésülték a hajukat vaddisznósörtés kefével, ez volt a tisztítás és az ápolás. Nagyanyáink korában szappannal mosták a hajukat, és ecetes vízzel leöblítették, ettől szép tiszta, és fényes lett a hajuk. A sampont a XX. század elején találták csak fel. Azóta egyre többet mossuk a hajunkat vegyszerekkel, és egyre több mindent teszünk a hajunkra, amelyben valljuk be, nem sok köszönet van… Néha hallani városi legendákat olyan szerencsésekről, akik ma is megtehetik, hogy 3 hónapra elvonuljanak a társadalomból, és addig nem mosnak hajat. És láss csodát, 3 hónap után az addigra rettenetesen összezsírozódott és büdös haj hirtelen elkezd tisztulni, és visszanyeri öntisztuló képességét! Sajnos ez a városi élet mellett kivitelezhetetlennek tűnik, viszont  a helyes hajápolás fontos, és  hogy a megfelelő módon, és a megfelelő szerekkel mossad a hajadat.

A legjobb választás a hajtípusodnak, és a hajmosási szokásaidnak leginkább megfelelő sampon és kondicionáló használata. Ma már mindenféle “okos” samponokat lehet kapni, zsíros, korpás, vékony szálú hajra, hajdúsító, színmegtartó, göndörítő vagy éppen kócmentesítő változatban. A legjobb, ha minél gyengédebb és enyhébb, kissé savas, a bőrrel megegyező kémhatású, vagy picit savasabb samponnal mosol hajat. (A bőr kémhatása 5,5. Az ettől nagyobb számok a lúgosabb, az ettől kisebb számok a savasabb kémhatást mutatják.)

A szép fényes, és egészséges haj érdekében a hajmosás folyamán az alábbi tippeket alkalmazd:

A helyes hajápolás lépései

٭ Hajmosás előtt alaposan keféld ki a hajadat, hogy minél kevesebb hajlakk, hajhab maradvány, és por maradjon a hajadon.

٭ A sampont soha ne kend közvetlenül a hajadra-fejedre. Minimum 1:2 (1 rész sampon: 2 rész víz) arányban higítsad fel egy pohárban, és keverd jól el, majd ezzel samponozd be az alaposan megnedvesített hajadat.

helyes hajápolás

Ha nem nagyon piszkos a hajad, akkor elég egyszer samponozni! Különösen akkor, ha naponta, vagy 2-3 naponként mosol hajat. Ha egyáltalán nem habzik a sampon a hajadon, akkor adjál hozzá még egy kis vizet, és úgy próbáld felhabosítani a sampont. Ha nagyon habzik, az azt mutatja, hogy túl sok sampont használtál. Elég egy kis mennyiség is!

٭ Ezután alaposan öblítsd le a hajadat.

٭ Mielőtt a kondicionálót vagy balzsamot felteszed, érdemes kifésülni a hajadat egy nagy fogú fésűvel.

٭ Az öblítés után jöhet a kondicionáló, vagy 2-3 hajmosásonként a hajpakolás.

Fontos tudnod, hogy a kondicionáló és a hajpakolás nem ugyanaz!

A kondicionálóval  és balzsamokkal “itatjuk”, hidratáljuk a hajat, ezért ezeket csak a hajvégekre kell feltenni, hiszen ott száradnak ki a hajszálak igazán.

A fejbőrszérumokkal és hajpakolásokkal pedig “etetjük” a hajat, ezek tápláló és hajnövekedést serkentő anyagokat tartalmaznak. Ezeket a fejbőrre kell feltenni, hogy a hajhagymákat el tudják érni a tápláló anyagok.

٭ A pakolások után nagyon alaposan le kell öblíteni a hajadat. Az öblítés hosszabb ideig tartson, mint a hajmosás többi része összesen! Ha sampon vagy kondicionáló maradványok maradnak a hajadon, az idő előtti zsírosodáshoz, a vegyi anyagok lerakódásához, végül a hajhagymák befulladásához, és a hajad tönkremeneteléhez vezethet.

Tennivalók a hajmosás után

٭ A hajmosás után egy száraz törölközővel finoman szárogasd le a hajadat. Figyelj oda, hogy ne dörgöld össze-vissza a hajadat a törölközővel, mert egyrészt összegubancolod a hajadat, másrészt összetörheted a hajszálakat.

٭ Most alaposan, de óvatosan fésüld ki a hajadat egy ritka fogú fésűvel. A gubancos hajtincseket a végüknél kezd kibontani, soha nem a hajtőnél! Ne rángasd a hajadat a fésűvel, mert a hajhagymák kiszakadhatnak a helyükről. Inkább fogd meg a tincset, és a végét szépen türelmesen bontogasd.

A fésű és kefe minősége sarkallatos a hajápolásban. A rossz minőségű hajkefe fogai szétvágják a hajszálakat, és felsértik a hajszálak külső felszínét. Ha a kefe fogai vaddisznósörtéből készültek, az a legjobb. Ez, mivel természetes, puha anyag nem okoz károsodást a hajadban. A fa fogú kefék is jók, és az olyan műanyag vagy fémfogú kefék, amelyek fogai végén kicsi bogyók vannak. A fémfogú körkeféknél a nagyon jó minőségű, drága keféket érdemes megvenni, mert ezeken ugyan lehet, hogy nincsen bogyó, de a fogak hegye le van kerekítve, így nem hasogatják fel a hajszálaidat.

Ezután jöhet a hajszárítás. A hajszárítót ne tartsd közvetlenül a hajadhoz, mert megéghetnek a hajhagymák és a hajszálak. Inkább a langyosabb fokozatra állítsd, így nem károsodik annyira a hajad.

Így a hajad gyönyörű lesz, meghálálja a helyes hajápolás fáradalmait.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük