A TÖKÉLETES NŐI ALAK, AVAGY A SZÉPSÉGIDEÁL VÁLTOZÁSAI

Mit gondolsz milyen egy csinos, szép nő?
Biztosan rávágod, hogy magas, karcsú, hosszú lábú, és nagymellű.  Minden magazinból ilyen néz vissza rád, sugallva, hogy ez a jó, ez a tökéletes női alak, és egyébként is ilyennek kellene lenned! Persze belenézel a tükörbe, és valószínűleg nem azt a testet látod, mint amilyen a modelleknek van. Ettől azonnal önutálata lesz az ember leányának, és egyből rondának és kövérnek érzed magad. Így van, ugye? Az a nagyon jó hírem van a számodra, hogy ez a túlzottan vékony, tökéletes női alak  már nem lesz sokáig szépségideál!! Hogy honnan tudom? Ez egyszerű! Mert a történelemben még nem volt semmi sem állandó, főleg nem a divat!

A történelmi korok szépségideálja

Az alábbi kis körutazás azt mutatja be, hogy a divat, és az ideálisnak tartott testkép hogyan változik időről időre.  A történelem folyamán hol a dundi, hol a soványabb nők voltak divatosak.  Megfigyelhető, hogy a tökéletes női alakról alkotott elképzelést  teljes mértékben  a politikai, és társadalmi helyzet állapota befolyásolta, és befolyásolja ma is.

Az őskorban az a testalkat volt kívánatos, amely minél inkább alkalmas volt a gyermekszülésre, azaz az erőteljes nemi jelleggel rendelkező, melles-faros.

A középkor elején a szigorú vallásos légkör miatt a szűzies, karcsú alkat volt a divatos, amely távol áll az erotikától, és nem visz kísértésbe. A női testet elrejtették a ruha alatt.

A barokk idején az életigenlő, dús formákat tartották ideálisnak, amely a női termékenységet, és a jólétet demonstrálta. Aki kövér volt, az divatos és "menő" volt.

A huszadik század nőideáljai

Nagyot ugrunk az időben, és az 1920-as évekhez érkezünk. Ekkor a prűd, szigorú viktoriánus évtizedek után, amikor a nők a szülésen kívül csupán reprezentatív dísztárgyak voltak,  a nők megunták az erkölcsös anyaszerepet, (és
a fűzőkbe szorított testet), és szabadságra vágytak. Miközben a szüfrazsettek női egyenjogúságért és szavazójogért tüntettek az utcán, a mulatókban szólt a charlestone, és a
nők önfeledten szórakoztak. Az ideális női alak a lapos mellű, fiús alkat lett.  A nők a mellüket leszorították, a derékvonalat letolták, hogy semmi sem emlékeztessen a szülőképességükre, és rövid bubifrizurát vágattak.

A harmicas évek "istennői"

Ezekben az években, a  a háború utáni rövid felvirágzás, majd világgazdasági válság idején "végzet asszonya" lett ideállá, a túlfűtött szexualitású, férfiakkal játszó, és mindkettőjüket tönkre tevő rejtélyes nőtípus. Marlene Dietrich, Jean Harlow, és Greta Garbo voltak az ikonikus figurák.

a harmincas évek ideáljai

A negyvenes évek férfias női

Aztán kitört a második világháború, és a férfiak a csatatérre mentek, a nőknek meg otthon kellett helyt állni helyettük. A divatos testalkat a férfias, kemény, erős nő lett, aki a férfias munkákat is képes elvégezni. A dús kebel  ekkoriban egyáltalán nem volt divatban, viszont a széles vállak és csontos testalkat igen! A Katharine Hepburn és Karády Katalin típusú nők voltak divatosak ezekben az években.

A tökéletes női alak az ötvenes években

A háború 50 millió halottat hagyott maga mögött, így szükségessé vált a világot újra benépesíteni. A csontos időszak után újra divatba jöttek a nőies formák! A nőiesség fénykora volt ez az időszak. Nagymellű és nagy fenekű dívák uralták a világot, és férfiak milliói rajongtak értük. Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Ava Gardner, és Marilyn Monroe voltak a férfivágyak megtestesítői

A melltartók hegyesen szétálltak, a szoknya alja szélesen libegett. A derekat ismét befűzték, hogy a homokóra sziluett még jobban érvényesüljön.

A hatvanas évek intellektuális női

Az ötvenes évek vége felé ráuntak a telt  típusra, és divatba jöttek a vékony nők, akik ha vékony testalkatukkal nem is, de értelmes szemeikkel meghódították a férfiak szívét. Audrey Hepburn berobbant a sztárvilágba, és azonnal divatba hozta a soványságot. Twiggy volt a sztármodell a hatvanas években, minden nő olyan sovány akart lenni, mint ő.

Aztán az évtized végére, amikor a szellemi frissesség szele söpört át a világon a diáktüntetésekkel,  az okos, érdekes, és harcos nők váltak példaképpé.   Ekkor Barbra Streisand  és Jane Fonda hódítottak.

És megszületik az öntudatos, önálló nő

A hetvenes években feltalálták fogamzásgátló tablettákat. Ezzel új korszak köszöntött be a nők életében: a saját kezükbe vehették a sorsukat. Nem voltak többé kiszolgáltatottak a férfiaknak, így kialakult a határozott, önálló, és erős nő ideálja.

A Charlie angyalai,  Baywatch  sztárjai mind erősek és határozottak, a saját kezükben van az életük irányítása. Sharon Stone-al megszületik a férfiakon uralkodó nő típusa. A testalkatuk fitt, és sportos, megfelelően az aktív életmódnak.

A  tökéletes női alak a 2000-es években

Ettől kezdve a testalkat divatja szinte ugyanaz: a szép nő sportos, karcsú, és izmos. Az évek során azonban sajnos egyre soványabbá vált az elvárt testideál. A média hatására minden nő önbizalom-hiányossá vált, hiszen a csontsovány, hosszú lábú modellekhez sehogy sem képes hasonlítani.  Anorexiás és bulimiás nők ezrei teszik tönkre a testüket a Barbi testalkat elvárásai miatt. Holott ez a testalkat nem is igazán nőies, mert a széles vállak és keskeny csípő, hosszú láb a férfias test jellemzője.

A mai testideál üzenete: nem vagy elég szép, kövér vagy, változz meg, fogyj le! Vedd meg a termékeinket és a szolgáltatásainkat, amitől majd hasonlítani fogsz az ideálokhoz!

barbi testalkat
a hirdetések hatásai

A tudatosság fontossága

Nem kell frusztrálnod magad amiatt, ha nem vagy a magazinokban ideálisnak beállított vékony, hosszú lábú, keskeny csípőjű alkat! Ne hidd azt, hogy csak ez tetszik a férfiaknak! Az klasszikus női testalkat inkább rövidebb lábú, széles csípőjű, combos, puha, párnázott! Ez a fogamzásra és terhességre alkalmasabb alak,  és mivel férfiak úgy vannak beprogramozva, hogy a fajfenntartásra legalkalmasabb nők iránt érdeklődjenek, ezért ez  a kívánatos a számukra!

Ha tudatosítod, hogy a médiumokból rád ömlesztett, vékony, tökéletes női alak csak illúzió, és a fogyasztói társadalom kiszolgálására van kitalálva, akkor talán nem tud annyira lelombozni, ha nem ilyen vagy. Tudjad, hogy bármilyen is vagy, akkor is gyönyörű vagy, igazi, hús-vér nő, aki nem salátalevélen és papírszalvétán él.

tökéletes női alak
valódi női test

A képek forrása: internet

A női testalkatok jellemzői

Olvasd el, hogy mit kell figyelembe venni a testalkat típusok megállapításakor!

Kattints ide, ha érdekel!


Milyen a testképünk?

Hogyan befolyásol minket a média? Milyennek kellene lennünk, és milyenek vagyunk?

Olvasd el ide kattintva!


Mi áll neked jól?

Ha szeretnéd megtudni, hogy neked milyen a testalkatod,  és miben leszel csinos, és stílusos, akkor vegyél részt egy Szín és Stílustanácsadáson!

Ha érdekel, tudj meg többet róla ide kattintva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük