MILYEN A JÓ BALLONKABÁT?

"A ballonkabát örök klasszikus."

"Mindenkinek jól áll, minden alkalomra lehet hordani, és minden stílushoz passzol."

Ez mind igaz, de érdemes ezeket az örök érvényű igazságokat egy picit személyre szabottan alkalmazni, és figyelembe venni néhány alap szabályt.

Mégis mitől jó egy ballonkabát?

Összegyűjtöttem néhány támpontot a jó választáshoz.

A MEGFELELŐ SZÍNŰ BALLONKABÁT

A divatmagazinokban és tv műsorokban is sokszor elhangzik, hogy a ruhatár alap darabja egy teveszőrszínű ballon kabát (angolul trench coat, ezért szokták magyarul trencskónak is hívni), amely mindenkinek jól áll. Ez a megállapítás sajnos egyáltalán nem igaz! A teveszőrszín egy erősen sárgás, meleg árnyalat, így még a meleg típusoknak sem előnyös minden esetben. A Teleknek és Nyaraknak katasztrofálisan áll, besárgítja az arcukat. Sokkal jobb választás, ha a saját színtípusodnak megfelelő színek közül választasz ballonkabát színt, vagy a valóban mindenkinek előnyös iskolaköpenykéket választod.

Ez a sötétkék árnyalat tényleg bátran viselhető, mert minden színtípushoz illik, és nem csinál mellékszínt az arcra, mint a teveszőrszín.

Az iskolaköpenykéken kívül minden évszaktípus választhatja a színpalettáján található világos színeket, a bátrabbak pedig a sötétebb, vagy élénkebb színeiket is viselhetik.


Ha Tavasz típusba tartozol, akkor a finom, bézses árnyalatok fognak jól állni, a barackszín és türkizes árnyalatokkal együtt. A világos mustárszínű és lágy teveszőrszín is előnyös. A fehér helyett a vajszín a jobb.


Ha Nyár típusú vagy, akkor a  törtfehérek a jók, a fekete helyett a szürke, és a különféle rózsabarna vagy hideg kakaóbarna árnyalatok a legelőnyösebbek. Nagyon szép egy rózsaszín, vagy babakék kabát is. A mentazöld most nagy divat, jól áll a Nyaraknak. A Lágy nyarak a padlizsános, vagy bodzalila árnylatokban is jól mutatnak.


Ha Ősz vagy, akkor a barnás, bézses, khaki, pávakék, és különféle meleg tónusok lesznek a legmegfelelőbbek. Fehér és fekete nincs a palettán, tehát ezt érdemes elkerülni. A lazacszín és rozsdavörös is jó választás.


A Tél típus a legjobban a tiszta, élénk színekben fest. A hófehér önmagában, vagy kontrasztosan a feketével, a fekete, és az alapszínek a legjobbak. Érdemes elkerülni a meleg árnyalatokat, így semmilyen bézs, barna, vagy mustáros árnyalat nem előnyös.

MITŐL ROSSZ EGY BALLONKABÁT?

Amitől minden más ruhadarab is rossz:

- Ha csak lóg rajtad, mert formátlan a szabása, vagy mert nem a méreted
- Ha túl szoros, és megfeszül a melleiden, vagy a pocakodon, esetleg a csípődön
- Ha gyűrődős anyagból van, és úgy nézel ki benne, mintha ebben aludtál volna

A JÓ BALLONKABÁT FAZON ELŐNYÖS!

Ha teltkarcsú, nagymellű, vagy alacsony vagy, akkor a szuperdivatos duplasoros gombolás helyett sokkal szerencsésebb az egysoros gombolású kabátot választani. A duplasoros gombolás szélesít, és összenyom, így csak vékony, magasabb nőknek áll igazán jól, akiknek nincsen nagy mellük sem. Az egysoros gombolás éppen azért, mert egy vonalat képez elől, hosszanti irányban tereli a tekintetet, így magasabbnak, és karcsúbbnak mutat

Nagyobb mellek, vagy plus size méretek esetén sokkal előnyösebbek a mélyebben nyitott kabátok, mint a magasan zártak, amelyek a melleket még nagyobbnak mutatják. A mélyebben nyitott elejű fazonok, vagy a nem begombolt, esetleg gomb nélküli szabásvonalak megosztják optikailag a mellkast, így kisebbnek mutatják azt.

Az előnyös fazon mindig kiegyensúlyozza a testalkatot. Ha például széles csípőjű, de keskeny vállú vagy, akkor vállapos, kapucnis, vagy széles gallérú kabátot válassz. Ha a vállad széles, de a csípőd keskeny, akkor lefelé bővülő fazonú, vagy hajtásokkal dúsított kabát lesz előnyös a számodra. Általában elmondható, hogy az enyhén bővülő fazon majdnem mindenkinek jól áll.

Figyelj oda, hogyha rövid a derekad, vagy lent ülőek a melleid, akkor inkább ne kösd meg a ballon övét, mert derekatlannak fog mutatni. Inkább lógasd a ballonkabát zsebeibe az övet, vagy hátul kösd meg. Így hosszabbnak fogja mutatni a derekadat! Akkor mutat jól az öv a derékon, ha karcsú vagy, és hosszú a derekad!

A JÓ BALLONKABÁT STÍLUSOS!

Nem kell azt gondolni, hogy a ballonkabát csak a klasszikus fazonú és anyagú, unalmas egyen kabát lehet. Éppen hogy számtalan módja van annak, hogy a színek mellett a fazonokkal és anyagokkal is megmutathassad a személyiségedet. A sportosabb szabású kabátoktól a romantikuson át az elvont, különleges fazonokig mindenfélét lehet találni a boltok kínálatában. Gondold végig, hogy milyen stílus fejezné leginkább ki a lelkivilágodat?  Válassz így fazont!

A fazonok mellett a másik nagy lehetőség az anyagok megválasztásában rejlik. Az anyag felülete és kiképzése más, és más hangulatot ad egy-egy kabátnak. Lehet játszani a fényes-matt, mintás, vagy rusztikus kiképzésű anyagokkal is.


Ha tetszett a cikk, lájkoljad a Facebook oldalamat, vagy osszad meg a cikket a barátaiddal is!

Hogyan öltözz az életkorodnak megfelelően?

Iratkozz fel a hírlevelemre, és ajándékba megkapod az öltözködési tanácsaimat!

Kérem az ingyenes anyagot!


 

Öltözködési inspirációkra vágysz?

Nézd meg a stílusos szettek galériáját!


Milyen egy jól berendezett gardrób?

Hogyan rendezd el a ruháidat a szekrényben?


Van önbizalmad?

Töltsd ki a 3 perces önértékelési tesztet, és tudd meg, hogy mennyire vagy önbizalom hiányos?

Kitöltöm a tesztet!


One thought on “MILYEN A JÓ BALLONKABÁT?

  1. Kértem ingyenes kor szerint ruhatár meghatározást, csak az email címem lemaradt.

    Köszönettel .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük